NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Proces bomba la Tribunal! Se cere infiintarea unui lagar de exterminare a cainilor la Pascani!

Un proces aflat pe rolul Tribunalului Iasi agita spiritele in ceea ce priveste soarta a sute de caini maidanezi. Intr-un proces deschis de Primaria Pascani impotriva Directiei de Sanatate Veterinara si Siguranta Alimentelor (DSVSA) se cere infiintarea unui adevarat lagar de exterminare a cainilor.

Este un proces de-a dreptul inedit, care prezinta o situatie hilara, aparent fara nicio rezolvare. Toate partile implicate in acest proces sustin ca vor sa apere cainii maidanezi, dar de fapt acestia au ajuns sa se manance intre ei. Scandalul a aparut deja de cateva luni si nicio asociatie care pretinde ca are grija de cainii maidanezi nu a intervenit pentru protejarea lor.

  

Adapostul nu are autorizatie

Totul a pornit ca urmare a plangerilor formulate de cetatenii din Pascani, cu privire la faptul ca animalele inchise in padocul primariei se mananca intre ele de foame si nu sunt ingrijite corespunzator. Lucratorii din cadrul DSVSA Iasi au mers in control la padoc pe data de 28 martie 2013. Si-au pus mainile in cap cand au vazut ce era acolo. Cainii se mancau intre ei, erau nevaccinati si tinuti in conditii insalubre. Mai mult, adapostul nu avea nicio autorizatie de functionare emisa de autoritatile statului. In aceeasi zi in care a avut loc controlul, cei de la DSVSA au dat o ordonanta de inchidere a padocului. Numai ca reprezentantii primariei nu au facut nimic pentru a salva animalele inchise, aproape 100 de caini fara stapan. Au stat cu mainile in san si au ignorat dispozitia celor de la DSVSA. Pe data de 16 aprilie 2013, reprezentantii institutiei de control au dat o noua ordonanta, prin care au dispus ca in termen de 24 de ore, toti cainii sa fie relocati. In caz contrar, au amenintat ca vor da o amenda de 50.000 lei. De aici, incepe circul. Primaria vrea sa mentina lagarul de exterminare a cainilor, iar DSVSA solicita eliberarea animalelor pe strada, avand in vedere ca nu exista un alt loc in care sa fie relocati.

Cine are dreptate?

Cert este ca animalele au ramas tot acolo. “Avand in vedere ca nu dispunem de o alta locatie in care sa desfasuram aceasta activitate, dar si faptul ca prin ducerea la indeplinire a dispozitiilor ordonantei DSVSA, s-ar crea o stare de pericol iminenta atat pentru animalele din adapost, care fara ingrijire ar ajunge sa se omoare intre ele si sa se manance, cat si pentru populatia municipiului si mai ales pentru batrani si copii, deoarece acesti caini lasati in libertate sunt agresivi”, a declarat primarul Dumitru Pantazi, in actiunea depusa la instanta de judecata. In replica, cei de la DSVSA au explicat destul de clar ca aprobarea functionarii unei asemenea unitati reprezinta adevarata problema.

“Unitatea functioneaza fara autorizatie sanitar-veterinara, nu se respecta conditiile de bunastare a animalelor, adapostul nu este racordat la o sursa de energie, mijloacele de transport animale nu erau autorizate, nu toti cainii din adapost erau crotaliati, animalele nu erau vaccinate antirabic la data intrarii in adapost. Formularele de achizitie nu erau completate corespunzator. Vaccinarea animalelor era efectuata contrar prevederilor legale, nu exista contract cu o unitate specializata in denaturarea deseurilor periculoase. Nu s-au efectuat actiuni de deparazitare a cainilor introdusi in adapost”, se precizeaza in intampinarea semnata de Gabriel Ciobanu, seful DSVSA Iasi.

Padocul Pascani, iadul cainilor maidanezi

Adapostul pentru maidanezi din Pascani a fost, in repetate randuri, tema discutiilor in ceea ce priveste modul in care angajatii se ocupa de ingrijirea animalelor. Cainii ajung sa se manance intre ei de foame, iar la padoc nu exista nici macar un veterinar care sa se ocupe de animale. La sfarsitul anului trecut, in jurul padocului, peisajul era unul apocaliptic. Terenul era plin de lesuri de animale moarte, unele fiind chiar impuscate.

SURSA WWW.BZI.RO

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Propunere: Liberalii din CJ Iași susțin înființarea unui parc industrial la Pașcani

Diana Marcu

PSA Pașcani la mila ApaVital: Operatorul județean nu vrea să achite serviciile de canalizare

Marius Parteni

Au început plombările pe străzile din Paşcani

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site