NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Primarul Pașcaniului interceptat de SRI în dosarul instrumentat de DNA

Decizia Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea interceptărilor realizate de SRI ar putea afecta mai multe dosare importante din Iaşi.  

 Probleme ar putea exista în principal în cauzele în care mare parte din materialul probator adunat de procuror se bazează pe aceste interceptări. Printre dosarele al căror curs ar putea fi afectat de decizia judecătorilor constituţionali se numără şi cel al primarului Gheoghe Nichita, al procurorului Emilian Eva sau al judecătorului Dan Anton. Avocaţii au început deja să invoce excepţia de neconstituţionalitate în speţele în care sunt implicaţi. 

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a declara în afara legii posibilitatea Serviciului Român de Informaţii (SRI) de a realiza interceptări în dosarele penale de drept comun ar putea afecta şi parcursul mai multor cauze penale notorii din Iaşi. În motivarea prin care CCR declară neconstituţional articolul prin care se dă dreptul „altor instituţii ale statului” de a efectua interceptări se precizează că această decizie nu se aplică în cauzele deja soluţionate definitiv. Se aplică însă „în mod corespunzător în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată”, după cum au stabulit judecătorii constituţionali. Această propoziţie dă speranţe multor dintre inculpaţii din dosarele în care, până acum, interceptările au fost realizate cu sprijinul SRI. Printre aceştia: Gheorghe Nichita, Emilian Eva, Dan Anton, dar şi poliţiştii din dosarul „Rutiera” sau interlopi.  

  

Interpretarea avocaţilor: dosarele noi vor fi afectate   

Decanul Baroului Iaşi, avocatul Marius Striblea, a catalogat decizia CCR ca fiind una justă, întrucât delimitează organele judiciare ale statului de instituţiile care au atribuţii în zona informaţiilor. „Pe de altă parte, interceptările făcute sub imperiul vechiului cod de procedură penală (aplicat până la 31 ianuarie 2014) nu sunt vizate de excepţia admisă de CCR. În toate celelalte cazuri, instanţele de judecată vor decide, în funcţie de fiecare dosar în parte, cât păstrează din interceptări. Spre exemplu, într-un dosar care a trecut deja de camera preliminară, nulitatea relativă a interceptărilor nu va mai putea fi invocată şi nici admisă”, ne-a spus Striblea. De menţionat că, la Iaşi, cele mai notorii dosare de corupţie au început, prin obţinerea autorizării de interceptare, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal. 

Dosarul Nichita, început pe interceptările făcute de SRI  

În prezent, la Iaşi, în procedura de cameră preliminară se află trei dintre cele mai renumite dosare de corupţie instrumentate în ultimul an. Unul este cel al primarului-suspendat Gheorghe Nichita, deferit justiţiei pentru diferite fapte asimilate celor de corupţie în dosarul privind folosirea Poliţiei Locale pentru spionarea amantei. Infracţiunile reţinute de procurori în acest dosar au început să se contureze ca urmare a interceptărilor realizate de SRI.

Avocata Sandra Grădinaru, una dintre apărătoarele lui Nichita, ne-a precizat: „Am contestat înregistrările din dosar şi am cerut excluderea acestora din materialul probator având în vedere că mandatele în baza cărora au fost efectuate sunt nule. Un argument suplimentar pentru excluderea acestora din probele dosarului este decizia Curţii Constituţionale avand în vedere că DNA a beneficiat de sprijinul SRI la efectuarea interceptărilor, decizie pe care o vom invoca în contextul în care dosarul este în etapa camerei preliminare şi decizia se aplică dosarelor în curs de soluţionare pe rolul instanţelor.”

Potrivit legii, interceptările reprezintă doar una dintre probele care pot fi aduse de Parchet împotriva unui inculpat. Înlăturarea acestora nu înseamnă neapărat şi faptul că acea persoană va fi achitată. În cazul Nichita, de pildă, în urma indiciilor adunate prin intermediul interceptărilor, procurorii DNA au reuşit să adune mai multe mărturii care – la prima vedere, îl incriminează pe primarul-suspendat al Iaşului, dar şi denunţuri.  

Ce se întâmplă cu dosarele soluţionate  

Interceptările reprezintă probe importante şi în dosarele magistraţilor suspendaţi Dan Anton şi Emilian Eva. Primul dintre aceştia, fost judecător la Curtea de Apel Iaşi, este cercetat în prezent pentru mai multe infracţiuni de corupţie în timp ce al doilea este judecat în procedură de cameră preliminară de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

În motivarea Curţii Constituţionale nu se precizează un moment anume din timpul procesului penal la care neconstituţionalitatea amintită poate fi invocată. Mai mult, judecătorii constituţionali motivează că decizia lor poate fi invocată şi ca temei pentru introducerea unor cereri de revizuire a unor dosare soluţionate definitiv.

Specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi” spun că schimbări radicale asupra soluţiilor luate în anumite dosare ar putea apărea în dosarele în care o mare parte din materialul probator este reprezentată de interceptările realizate de SRI. Un exemplu în acest sens este dosarul „Rutiera”, în care mare parte din acuzaţii se bazează pe interceptări. „Această cauză nu a beneficiat de etapa camerei preliminare, judecata în prima instanţă efectuându-se în baza dispoziţiilor procedurale ale Codului anterior, dosarul aflându-se în apel, cale de atac în care am reluat aspectele de procedură ce nu au fost solutionate corespunzător”, ne-a mai spus Sandra Grădinaru, avocată şi în dosarul „Rutiera”, în care 11 poliţişti au fost condamnaţi, primă instanţă, la pedepse cu executare pentru infracţiuni de corupţie.

Un dosar în care s-a invocat deja excepţia de neconstituţionalitate a CCR este cel în care interlopii Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), Tiberiu Cristodorescu şi Gheorghe Clapon sunt judecaţi de Tribunalul Iaşi pentru trafic de influenţă. „Am invocat decizia CCR şi ne aşteptăm ca instanţele de judecată să ţină cont de prevederea expresă că aceste hotărâri sunt obligatorii de îndată pentru instanţa de judecată. Probabil, ca şi consecinţă vor urma foarte multe restituiri de cauze la Parchet sau achitări. Probele, în speţă cele ale DNA-ului, sunt făcute în special pe înregistrări audio-video, ambientale şi denunţuri. Aceste probe vor fi îndepărtate”, ne-a spus avocatul Alex Bernic, apărătorul lui Gheorghe Rusu. 

Alte dosare în care DNA a beneficiat de sprijinul SRI 

–   dosarul UTI, în care inculpat este primarul-suspendat Gheorghe Nichita

–   dosarul deputatului Constantin Adăscăliţei

–   dosarul „Albumul”, în care inculpat este Cristian Adomniţei, preşedintele suspendat al CJ Iaşi

–   dosarul în care primarul din Paşcani, Dumitru Pantazi, dar şi parlamentarii Florin Constantinescu şi Neculai Răţoi au fost trimişi în judecată pentru fapte asimilate celor de corupţie

–   dosarul în care inculpată este Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină de la UMF

–   dosarul „Socola”, în care fostul manager Lucian Burlea a fost acuzat de fapte asimilate celor de corupţie

–   dosarul în care acuzaţi sunt soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ

–   dosarul primarului, viceprimarului şi şefului Ocolului Silvic de la Hârlău

 

 Sursa: ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

O firmă din Paşcani a câştigat procesul împotriva firmei de curierat DPD

Redacția

Poliţist bătut în faţa postului până i s-au rupt pantalonii. Scenele au fost surprinse de camerele de supraveghere

Redacția

A fost prins bărbatul ce a tâlhărit luni seară o tânără din Pașcani

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site