RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul dorește modificarea PIDU pentru a reflecta necesitățile orașului

După ce a fost prezentat ca o realizare și a constituit unul din principalele motive pentru care Grigore Crăciunescu a cerut realegerea sa în funcția de primar pe 10 iunie, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, în valoare de cca 5,5 milioane de euro, a devenit astăzi motiv de controverse în fața Consiliului Local. La sfârșitul ședinței, primarul Dumitru Pantazi a anunțat că dorește modificarea unuia din proiecte, pentru că nu respectă prioritățile municipiului.

Mai exact, este vorba despre proiectul reabilitării infrastructurii stradale și pietonale din cadrul PIDU, în care ar urma să fie reabilitate străzile Ceferiștilor, Fântânele, Mihai Eminescu, Izvoarelor și Republicii, dar și Esplanada și cele două scări. În opinia lui Dumitru Pantazi, care s-a consultat și cu managerul de proiect, asfaltarea a doar 4 km de străzi este prea puțin pentru nevoile orașului, iar cheltuielile cu înfrumusețarea Esplanadei și a scărilor sunt prea mari. „Cele 140 miliarde de lei din proiect se duc pe lucrări care nu erau oportune și în final nu rezolvă o problemă stringentă, drumurile din Pașcani”, a spus primarul.

Proiectul prevede înlocuirea mozaicului de pe Esplanadă cu pavele, pe o suprafață de 7000 mp, dărâmarea fântânii arteziene existente și construcția altor două, din cofinanțarea angajată de municipalitate, dar și o intervenție substanțială la Scările Mari, în valoare de peste 60 de miliarde. Aceste cheltuieli ar trebui diminuate, și economiile, redirecționate în infrastructura stradală.

  

Pantazi a spus că s-a consultat cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est la Piatra Neamț și cu cei ai Ministerului Dezvoltării la București și că a primit acceptul verbal pentru unele modificări în proiect, cum ar fi înlocuirea pavelelor cu granit. Primarul a încercat să negocieze introducerea de lucrări la infrastructura de utilități în zona străzilor din zona vale, dar fără succes: „Nu se mai poate interveni cu nimic, pentru că s-a dat adresa că infrastructura subterană corespunde tehnic și nu se poate interveni timp de 5 ani de zile”, a declarat acesta.

În acest moment, prioritatea este analiza situației și elaborarea tehnică a planurilor pentru transformările necesare, cu atât mai urgentă cu cât proiectul e deja în faza de achiziții. Întrebat dacă a luat în calcul renunțarea la acest proiect, Dumitru Pantazi a spus că nu-și poate asuma o răspundere atât de mare, dată fiind dimensiunea sumelor și a lucrărilor implicate. Atât modificările cât și decizia eventualei renunțări, dacă modificările nu sunt acceptate de forurile superioare, vor fi hotărâte de Consiliul Local, primarul precizând că vor fi consultați și cetățenii.

Citește și:

{loadposition articlescategoryload}

Related posts

In luna noiembrie se primesc cererile pentru ajutorul la caldura

Redacția

Monumentul Eroilor din Lunca a fost reabilitat!

Marius Parteni

Primul polei, primele probleme pentru autorități! Șefii Primăriei își asumă greșeala, în lipsa unui contract

Marius Parteni
Încarcă...