RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Primarii din A.I. Cuza, Moțca și Hărmănești, alături de alții din județul Iași, pe lista „trădătorilor” la euroalegeri

Rezultatele la alegerile europarlamentare au devoalat negocierile care sunt duse de unii edili din judeţ pentru a-şi schimba partidul în căutarea de resurse guvernamentale.

În 21 de comunităţi, votul majoritar dat de electorat a fost pentru altă organizaţie politică decât din cea care face parte primarul. Cele mai multe au fost primării liberale (13), urmate de cele democrat-liberale (7) şi social-democrate (2). Surse politice au vorbit despre trădări, despre blaturi pe faţă făcute de unii dintre aceşti primari, în condiţiile în care marele câştigător a fost PSD cu 20 de localităţi adjudecate după numărul voturilor primite.

Edilul din Al. I. Cuza a îndemnat la vot pro-PSD

  

Liberalii vor dezbate peste două săptămâni rezultatele la alegerile din 25 mai. Până atunci, responsabilii de colegii (zone electorale formate din mai multe localităţi) au fost mandataţi de conducerea filialei să analizeze modul în care primarii au făcut campanie şi dacă se impun măsuri. „La Al.I. Cuza a fost blat pe faţă. Primarul s-a urcat pe scenă alături de PSD şi a îndemnat la vot pentru PSD”, au precizat surse liberale. În această comună, PNL a înregistrat unul dintre cele mai dezastruoase scoruri din judeţ, cumulând doar 6,69% faţă de aproape 70% cât a avut PSD. „Eu am îndemnat lumea să voteze cu cine vrea. Comuna e pesedistă din 1989. Dacă nu se deblochează lucrurile în PNL, eu merg independent”, a spus Vasile Baciu, adăugând că se referă la alocări de fonduri de la bugetul judeţului. Al.I.Cuza este o comună din apropierea Paşcaniului, zonă unde liberalii au mai pierdut controlul în Moţca, Lespezi, Hărmăneşti sau Butea. Întâmplător sau nu, din această zonă au venit cele mai multe voturi pentru Victor Chirilă la recenta sesiune de alegeri pentru şefia PNL Iaşi, când acesta l-a contracandidat pe Cristian Adomniţei. În prezent, Chirilă a fost propus pentru excludere din partid după ce a militat pentru reînfiinţarea USL.

Primar PNL: „Cine o să ne ajute, o să ne aibă!”

În ziua votului, inclusiv şeful PNL Iaşi, Cristian Adomniţei, l-a dojenit pe primarul din Moţca, Constantin Hobincă, după ce acesta a postat în continuu bancuri cu tentă politică pe o reţea de socializare. Mesajul, în care Adomniţei afirma că bancurile sunt „frumoase” dar îl întreba retoric despre prezenţa la vot, a fost şters la circa o oră după ce a fost postat. „Dacă avea ceva să-mi spună, îmi transmitea pe privat”, a comentat Hobincă, fără a preciza cine a şters mesajul. Edilul din Moţca a pierdut comuna la o diferenţă de peste 10% în faţa PSD, iar surse politice afirmă că acesta este în negocieri cu social-democraţii. Un alt edil din judeţ, dar care a preferat să-şi păstreze anonimatul, a mărturisit că a „tras” mai mult cu PSD decât cu PNL. „Cine o să ne ajute, o să ne aibă! Şi veţi vedea atunci rezultate!”, a precizat edilul. La rândul lui, primarul din Hărmăneşti a exclus o colaborare cu PSD, dar nu a reuşit să explice de ce în comuna sa PSD s-a impus la o diferenţă de peste 15% faţă de PNL. O localitate liberală unde există o evidentă înţelegere între primarul PNL şi PSD este Popeştiul, unde social-democraţii au înregistrat un scor dublu faţă de PNL. „Povestea e mai veche în Popeşti. În 2012, a fost şi un scandal. Principalii doi contracandidaţi ar fi fost amanţi”, au dezvăluit surse politice. Potrivit unor reprezentanţi PSD, şefa organizaţiei locale va fi unsă viceprimar în urma rezultatelor la euroalegeri. Or, acest lucru nu se poate face decât printr-o înţelegere la nivel local cu PNL. O înţelegere cu PSD mai are primarul din Mogoseşti – Iaşi, în timp ce edilul PNL din Ţibăneşti este aliat în culise cu PMP. Costuleni, Butea, Cepleniţa, Grajduri, Tomeşti şi Holboca sunt comunele unde liderii liberali acuză o lipsă de implicare a primarilor dar nu o pun neapărat pe seama unei colaborări cu PSD. „Rezultatele din aceste comune ne obligă să abordăm primarii”, a mărturisit un social-democrat.

Situaţia „trădărilor” la PDL

PDL a pierdut controlul în şapte localităţi după alegeri europene: Ruginoasa, Tansa, Ţibana, Şipote, Andrieşeni, Podu Iloaiei şi Miroslava. Doar în cazul primelor trei, surse politice au confirmat unele colaborări cu PSD. În restul celorlalte patru localităţilor, pesediştii au avut contacte cu primarii, dar edilii „nu au cedat”, după a spus un lider al filialei. PSD a pierdut controlul în Bălţaţi şi Comarna în favoarea liberalilor. „Trebuie să analizăm ce s-a întâmplat acolo, dacă e vorba de lipsă de implicare şi dezinteres sau despre eventuale înţelegeri cu alte partide”, a precizat unul dintre liderii PSD Iaşi.

 Primarii din Al. I. Cuza, Butea, Lespezi, Mogoşeşti (Iaşi), Moţca, Popeşti, Ruginoasa şi Cotnari ar avea înţelegeri cu PSD, potrivit unor surse politice. Primii şase sunt liberali, iar ceilalţi aparţin de PDL şi, respectiv, PPDD. Pesediştii vor să-i racoleze şi pe restul celor 12 edili PNL sau PDL din localităţile unde PSD a câştigat la alegeri.

sursa Ziarulevenimentul.ro

 Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Primarii din Valea Seacă și Balș candidează pentru un nou mandat din partea PSD! 

Marius Parteni

Linia Partidului Mișcarea Populară Iași nu mai coincide cu respectarea intereselor comunității locale

Redacția

Important pentru persoanele interesate să intre în Corpul Experților Electorali, din calitatea de președinte sau locțiitor la secțiile de votare

Marius Parteni
Încarcă...