NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primăria susține că nu există un prejudiciu în cazul AgroComplex: Expertiza extrajudiciară a șters totul!

Primarul Dumitru Pantazi face orice pentru a determina aleșii locali să nu aprobe un proiect de hotărâre prin care municipalitatea să se constituie parte civilă în dosarul de corupție „AgroComplex”. Proiectul de hotărâre, inițiat de grupul de consilieri locali ai PNL,  este însoțit de un raport al compartimentelor de specialitatea ale primarului.

 

În acest document li se transmite consilierilor locali că în evidența Primăriei AgroComplex Lunca Pașcani S.A. nu figurează cu datorii la bugetul local. Asta deoarece, legislativul local a hotărât în două rânduri, pe parcursul anului 2014, ca rezultatele unei expertize extrajudiciare să fie operate în contabilitate.

Cum expertiza arăta că AgroComplex Lunca Pașcani S.A. nu datorează bani municipalități, în urma acestor hotărâri, funcționarii publici au radiat practic datoria pe care firma primarului în acel moment la bugetul local, 2,4 milioane de lei.

Astfel, în opinia funcționarilor publici, conform actelor adoptate de aleșii locali în acest moment bugetul local nu a fost prejudiciat de AgroComplex Lunca Pașcani S.A..

Doar că, în rechizitoriu făcut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, aceștia au stabilit că expertiza este una greșită.

„Prin adresa nr.1.521 din 08.04.1997 RA APELE ROMÂNE Filiala Bacău,în calitate de administrator al terenului care face parte din domeniul public al statului (n.n. se reia insistent această teză) transmite către Consiliul Local al Municipiului Pașcani dreptul de folosință a terenului pe 5 ani situat în cuva Barajului Siret (n.n dând dovadă de rea-credintă pentru a-și construi rationamentul logico-juridic, expertul a indicat un astfel de termen, care, in realitate nu există,cedarea folosinței terenului fiind făcută pe perioadă nedeterminată dar până la inceperea lucrărilor de amenajare a barajului). (…) Plecând de la aceste premise greșite expertul a concluzionat că atât debitele de bază,cât și penalitățile sunt eronat calculate,astfel că SC ,AGROCOMPLEX LUNCA PAȘCANI” SA nu datorează sume restante generate de contractul de închiriere nr. 24l1997. Acest raport de expertiză contabilă extrajudiciară a fost insușit de plenul Consiliului Local al Municipiului Pașcani,  sens în care a fost aprobată Hotărârea nr.25 din 21 .02.2014” se arată în rechizitoriu.

Procurorii DNA au mai concluzionat în rechizitoriu că adoptarea de către Consiliul Local a acestei expertize eronate nu a produs efecte juridice relevante deoarece dreptul în acțiune pentru recuperarea datoriei firmei primarului Dumitru Pantazi era prescris. Din punct de vedere al acestora, expertiza a avut rolul de acoperi faptele penale din dosarul „AgroComplex” și denotă mentalitatea aleșilor locali și a funcționarilor publici de a confunda patrimoniul public cu cel personal.

„Cu toate că la momentul respectiv nu mai existau mijloace legale pentru urmărirea debitului datorat de SC ,,AGROCOMPLEX LUNCA PAȘCANI” SA la Bugetul local al Municipiului Pașcani  debite rezultat din derularea contractului nr.24/06.10.1997 adoptarea unei astfel de hotărâri nu putea produce efecte juridice relevante în plan financiar pentru bugetul local, toate aceste demersuri relevă interesul deosebit în ,,acoperirea urmelor” pentru infracțiunile săvârșite,sustragerea de la răspunderea penală, dar în primul rând relevă o problemă de mentalitate conform căreia astfel de demnitari sau funcționari confundă patrimoniul comunităților pe care ar trebui să le deservească cu patrimoniul propriu,” concluzionează procurorii DNA în rechizitoriu.

Expertiza extrajudiciară a fost adoptată la inițiativa viceprimarului Vasile Axinte, iar expertul a fost ales de către administratorul public Gică Zanet. La acea vreme NewsPascani.com a criticat conținutul acestei expertize și oportunitatea adoptării ei.

Vineri, 18 decembrie, aleșii locali sunt chemați pentru a hotărî dacă UAT Pașcani se înscrie parte civilă în dosarul instrumentat de DNA și care se află pe rolul Înaltei Curți de Casați și Justiție. Ultimul termen până când acest lucru se poate face este 7 ianuarie 2016.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Primarii de comune, șefii IPJ, ISU și Jandarmerie au analizat alături de consilierii județeni problemele din comunitățile rurale

Marius Parteni

Lista completă a noilor zboruri de pe Aeroportul Iaşi

Redacția

Ludovic Orban: Obligativitatea de a purta mască va fi timp cât este necesar. Vor exista sancțiuni dacă măsura nu este respectată

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site