RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Prezentare de armament şi detalii despre cariera militară, la Colegiul Tehnic CF “Unirea”

Elevii Colegiului Tehnic “CF Unirea” Pașcani au avut ocazia să afle de la sursă ce înseamnă cariera militară și să vadă o expoziție de tehnică și echipamente militare.

Joi, 18 octombrie, au participat la un eveniment organizat de Centrul Militar Zonal Iaşi, în colaborare cu Brigada 15 mecanizată și Batalionul 151 Infanterie.

  

Profesoul de istorie Gabriel Bugioeanu, de la Colegiul Tehnic “CF Unirea” a prezentat la debutul evenimentului „Rolul armatei în realizarea uniunii naționale”.

Locotenet colonel Gabi Dascălu, șef Birou Recrutare Infomare din cadrul Cercului Militar Zonal Iași, însoțit de cadre militare cu experiență, cât și  de elevi și studenți militari,  a prezentat tinerilor interesați avantajele alegerii carierei militare. Printre ei s-a numărat și un absolvent al Colegiului Tehnic CF Unirea, Gabriel Robert Lupu, actualmente elev caporal la Școala de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

A urmat apoi atracția evenimentului. În curtea unității de învățământ a avut loc expoziția de tehnică militară și de armament din dotare.

 A fost instalat un stand de prezentare destinat tinerilor care au dorit să se informeze despre oferta educaţională şi profesională . De asemenea, au fost expuse echipamente militare (armament uşor de infanterie), cât și vehicule militare, printre care și un TAB. Militarii participanţi au exemplificat  tipurile de misiuni executate de aceştia, programul de instruire, riscuri şi ameninţări, beneficiile pentru cariera personală.

Elevii  au interacţionat cu invitaţii, manifestând interes şi curiozitate faţă de cariera militară, solicitând informaţii despre admitere şi despre specificul instituţiilor de învăţământ militare.

Evenimentul a fost organizat în contextul manifestărilor dedicate sărbătoririi „Zilei Armatei României” – 25 octombrie.

La 25 octombrie armata României prezintă onorul eroilor neamului nostru, care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru unitatea şi integritatea naţională a statului român. Această zi, a rămas în conştiinţa românilor ca un moment simbolic, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet.

În ziua de 25 octombrie 1944, armata română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţia străină, oraşul Carei. Acţiunile militare purtate de armata română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat pe pământul transilvănean cu numeroase jertfe. Operaţiunile militare de eliberare a oraşului Carei s-au desfăşurat într-un context mai larg, făcând parte din cadrul general al operaţiei Debreţin, plănuită şi menită a înfrânge grupările inamice din partea de nord-vest a României.

 „Ziua Armatei României în şcoli”, este un proiect din protocolului încheiat de Ministerul Apărării Naţionale împreună cu Ministerul Educației Naționale, privind promovarea ofertei educaționale și profesionale a Ministerului Apărării Naţionale

 

 

 

 

Related posts

Imagini inedite din peșterile spectaculoase ale Apusenilor

Redacția

Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți, la Pașcani

Oana Cordoneanu

Spectacol pentru copiii din comuna Cristești, de 1 Iunie

Redacția
Încarcă...