NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Povestea primei femei profesor de oftalmologie din lume. Cum a ajuns Elena Densuşianu-Puşcariu la Iaşi

Una dintre cele mai importante personalităţi a lumii medicale româneşti este Elena Densuşianu-Puşcariu, prima femeie profesor universitar în domeniul medical din România şi prima femeie profesor de oftalmologie din lume.

Fiică a filologului Aaron Densuşianu şi sora criticului literar Ovid Densuşianu, Elena s-a născut în Făgăraş. A fost atrasă de domeniul medical. A urmat cursurile Liceului „Principatele Unite” din Iaşi după care s-a înscris la Facultatea de Medicină din acelaşi oraş. La 24 de ani şi-a luat doctoratul, susţinând teza în 1899 şi devenind astfel prima femeie doctor în medicină din România. 

   A plecat apoi la Paris, unde s-a specializat în anatomo-patologie şi a lucrat cu importante personalităţi medicale. Potrivit unui material prezentat de Federaţia Sanitas România, la întoarcerea în ţară, a ocupat funcţiile de preparator la Laboratorul de Anatomie Patologică al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, medic secundar al Eforiei, medic secundar al Spitalului “Sf. Spiridon” din Iaşi, medic secundar al Serviciului de “Boale de Ochi”, docent în oftalmologie al Facultăţilor de medicină din Iaşi şi Bucureşti, asistent al “Clinicei Oftalmologice” din Bucureşti, apoi şef de clinică, în 1920 devenind şef al Clinicii de Oftalmologie din Iaşi. 

Articol integral pe www.adevarul.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Pregătiri pentru festivalurile de datini şi obiceiuri de iarnă

Ema Roman

Este oficial: Avem o nouă Sărbătoare Naţională în luna decembrie. Care e aceasta

Redacția

Canada îl revendică pe Moș Crăciun. Unde are reședința permanentă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site