RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Planul secret al PSD pentru privatizarea ApaVital Iași: Operatorul va fi vândut unei companii franceze. Negocierile au început!

Tot mai multe voci din administratia locala sugereaza o privatizare iminenta a operatorului de apa si canalizare din Iasi. Acest subiect a devenit tot mai dezbatut dupa vizita sefului Veolia Romania la Iasi, unde a purtat o discutie intre patru ochi cu sefii din Palatul Roznovanu si a facut o vizita la ApaVital.

Initial, cei din Primaria Iasi au incercat sa ascunda de ochii presei vizita lui Bruno Roche, seful Veolia, la Palatul Roznovanu, insa informatia a fost scapata si au urmat o serie de declaratii care au sugerat in mod indirect investitii ale firmei franceze in Iasi.

Ma bucura prezenta domnului Bruno Roche la Iasi, la Primarie. Am avut ocazia sa discutam despre proiectele de viitor ale Iasului, în contextul în care orasul nostru este vazut ca o capitala regionala de facto. Consideram aceasta vizita deosebit de importanta, atât prin prisma faptului ca Veolia Environnement este un investitor de prim rang în România, cât si pentru faptul ca se deschid noi oportunitati de investitii pe plan local“, a declarat atunci primarul Gheorghe Nichita.

  

Veolia este compania mama a Dalkia

Veolia Water Technologies, cel mai mare distribuitor de apa din lume listat la bursa, este o companie cu capital francez ce controleaza totodata si compania Dalkia, operatorul de termoficare al Iasului. Bruno Roche a condus pentru multa vreme Apa Nova, operatorul din Bucuresti care a fost preluat la randu-i de Veolia. Compania franceza are sub control si operatorii din Otopeni sau Ploiesti, acolo unde tot Dalkia este operatorul de termoficare al orasului. In fapt, pentru cei de la Veolia, cea mai buna afacere este la Ploiesti pentru ca furnizorul de apa pentru operatorul de termoficare este controlat de aceeasi firma mama. Totodata, de circa 2 ani se discuta despre preluarea RADET Bucuresti de catre Dalkia. Conform surselor, acelasi tipar ar urma sa fie folosit si la Iasi, insa abia dupa ce reteaua de apa-canalizare a judetului va beneficia de cele doua proiecte europene majore. In momentul de fata, ApaVital deruleaza un proiect european de 140 milioane de euro, iar o alta investitie cu fonduri nerambursabile de 200 milioane euro a fost deja initiata.

Vizitele sefilor Veolia la ApaVital Iasi

Daca aceste lucruri se materializeza, cel mai probabil se va intampla ca si in celelalte cazuri ale oraselor cu servicii controlate de Veolia: disponibilizari masive de personal si cresterea preturilor pentru servicii. Cu toate acestea, conducerea ApaVital neaga orice discutie cu sefii Veolia despre o eventuala privatizare.

Din pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie pot sa va spun ca nu exista niciun fel de discutie cu aceasta companie pe subiectul privatizarii. A aparut in presa ca a fost o vizita a domnului Bruno Roche si cu directorul de la Bucuresti in Iasi. Intr-adevar au fost, ne-am intalnit cu ei, dar ca si cu orice alt partener al nostru, vizita fiind facuta in contextul in care Dalkia opereaza sistemul de termoficare, iar noi suntem parteneri. Ei au mai fost acum multi ani la noi si au spus cu gura lor ca nu prea au ce sa mai faca in plus la ApaVital, ca mai totul este pus la punct“, a declarat Mihai Dorus, directorul tehnic al ApaVital.

Ce spune conducerea ApaVital despre privatizare

Cei din conducerea operatorului judetean de apa-canalizare sustin ca sunt impotriva unui parteneriat public-privat in conditiile actuale. “Dupa mine, nu as privatiza un asemenea serviciu decat in situatii extreme. Chiar joi voi prezenta la un simpozion o discutie pe tema privatizarilor si convingerea mea este ca privatul vine atunci cand nu sunt fonduri sau exista un management defectuos. Insa, impreuna cu domnul Toma (Ioan Toma, director general – n.r.) si cu echipa de la ApaVital s-au facut in mod profesionist o serie de proiecte foarte importante, iar fonduri avem prin atragerea fondurilor europene. Pe langa asta, este foarte dificil sa faci un parteneriat public privat tinand cont ca sunt derulate proiecte pe fonduri europene. Dupa finalizarea acestor proiecte nu stiu ce se va intampla, sunt lucruri ce nu depind de mine, ApaVital este in subordinea Consiliului Judetean“, mai spune directorul tehnic al ApaVital.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Apel al autorităților împotriva vandalismului din Pașcani

Iulia Huțanu

Primăria Pașcani a predat terenul pentru amenajarea unui bazin de înot

Răzvan Grecu

Doar trei primării din judeţ au reuşit să finalizeze documentația pentru retrocedarea terenurilor confiscate de comunişti

Redacția
Încarcă...