NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Monden

Pianistul Per-Erik Hallin, unul dintre colaboratorii Regelui rock’n’roll-ului: „Elvis era foarte religios. Iubea muzica gospel, pe care o cânta în particular“


 

Pianistul Per Erik Hallin a colaborat cu Elvis Presley în 1973 şi în 1974. Prezent la Iaşi, pentru un concert caritabil Star of Hope pentru susţinerea copiilor cu dizabilităţi, Per Erik Hallin a vorbit despre perioada în care i-a fost alături regelui rock ‘n’ roll-ului.

  Pianistul suedez Per Erik Hallin (68 de ani) a vizitat pentru prima dată România cu ocazia acestui concert. „Iaşiul mi se pare un oraş cochet, iar în aceste zile am simţit aici atmosfera Crăciunului care este atat de aproape. Îmi plac mult clădirile vechi deoarece sunt bine întreţinute şi asta m-a impresionat. Îmi plac străzile Iaşiului şi chiar am făcut o plimbare de seară. Oamenii sunt calzi. În Suedia la Stokholm, unde locuiesc în prezent, am vecini români, şi sunt în primul rând persoane primitoare şi amabile. Chiar ei mi-au spus că Iaşiul este un oras minunat, şi constat că au avut dreptate. În Iaşi, mi-au mai plăcut foarte mult tramvaiele. Superb peisaj” a spus Hallin.  În copilărie visa mereu să călătorească şi să ajungă într-un oraş care nu are notorietatea Parisului sau a New York-ului, însă când ajunge acolo să se simtă ca acasă, aproape de prieteni. Iaşul a făcut ca acest vis să devină realitate. În CV-ul impresionant a lui Per Erik Hallin apare colaborarea cu Elvis Presley. Spune că e foarte greu să vorbească despre Elvis într-o singură propoziţie. În 1973, Per Erik Hallin avea doar 23 de ani, iar întâlnirea cu Elvis Presley i-a schimbat viaţa. A ajuns în Memphis pentru o audiţie, deoarece o trupa din care făcea parte susţinea un recital în deschiderea concertului lui Elvis.  Audiţia a coincis cu înregistrările lui Elvis. Dupa două săptămâni de la audiţie, a fost sunat de către impresarii lui Elvis şi i s-a spus că au nevoie de un pianist. Per Erik Hallin spune că a fost amuzat la început, mai ales că el era pianist amator. Astfel, într-o după amiază a ajuns acasă la Elvis, în Graceland, şi a cântat preţ de câteva ore. „Apoi am auzit cum a spus producătorul şi Elvis că dacă alegem acest cântec, poate că tipul ăsta [Per-Erik Hallin] se poate alătura şi poate să cânte cu noi. Şi m-am gândit că probabil am auzit greşit, este ceva ce nu o voi lua în avans. Dar, de fapt, s-a dovedit că da…auzisem foarte bine”

În 1973, Elvis trecea printr-o perioada dificilă. Abia divorţase de Priscilla. 1973,  acelaşi an în care Presley a luat de două ori o supradoză de barbiturice (după cel dintâi incident petrecând trei zile în comă). Depresia pu­sese stăpânire pe el. Iar eşecul mariajului era cuplat şi cu o oarecare plafonare în carieră. Lucrurile nu mai erau la fel, deşi vocea lui, cea din anii ’70, era parcă mai bună ca niciodată. Însă despre această perioadă Per Erik Hallin nu spune prea multe: „Ştiam că sunt probleme în viaţa lui, însă Elvis se deschidea în faţa a puţine persoane. El mereu ne încuraja să dam tot ce avem mai bun la studio şi pe scenă. Era foarte prietenos cu mine şi am amintiri foarte dragi legate de Elvis”. La sfârşitul lui 1973 a fost internat, depistându-i-se o dependenţă de demerol. Starea sănătăţii i se înrăutăţise. Începuse să ia în greutate, ambiţionându-se să poarte tot costumele lui flamboaiante de scenă, care nu-i mai pu­teau ascunde burta. Se mişca din ce în ce mai greu. Antu­rajul lui nu-i putea opri în niciun fel dependenţa de me­dicamente.  Din nou Per Erik Hallin păstrează discreţia asupra acestor evenimente: „Elvis era foarte timid în particular. Când urca pe scenă era altul, parcă ar fi avut doi oameni înăuntrul său. Era foarte religios, iar în particular adora să cânte muzica gospel. Era foarte modest şi îţi poti da seama de simplitatea lui prin faptul că la un concert în Las Vegas cineva a ridicat un banner pe care scria «Elvis, you are the King!» (n.r. – Elvis, tu esti Regele!). Iar el a oprit concertul şi a spus: «Nu sunt eu regele, Isus este regele!»”. „Am simţit că Elvis a dat totul la fiecare melodie. Dar relaţia sa foarte specială cu muzica gospel nu am observat-o de la începutul colaborării. A fost ceva ce am observat din ce în ce mai mult pe măsură ce am petrecut timpul cu el, pentru că am petrecut mult timp împreună cu Elvis în privat, după concerte”, a mai spus Hallin. Regele rock’n’roll-ului era recunoscut pentru generozitatea sa, pentru cadourile foarte scumpe pe care le făcea colaboratorilor săi. Nu am aflat ce cadouri a primit Per Erik Hallin de la Elvis, însă a confirmat că îşi răsfăţa foarte mult angajaţii. 

continuare pe www.adevarul.ro

Advertisements

Related posts

„Dragobete iubește și dăruiește”, la Colegiul Unirea

Redacția

Vocea României, sezonul 3. Un tânăr din Verșeni a trecut mai departe sâmbătă, în etapa confruntărilor (Video)

Oana Cordoneanu

Facebook atinge un nou record în România: 5 milioane de utilizatori.În Pașcani sunt 11.120 conturi

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site