NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Cum a reuşit o româncă să dezvolte o seră de roşii bio de milioane de euro, deşi la început nu ştia nimic despre agricultură

Alina Nedeluş (33 de ani) este originară din Râmnicu Vâlcea, dar s-a stabilit în urmă cu 14 ani la Cluj, oraş în care şi-a făcut studiile şi în apropierea căruia a început de la zero afacere în domeniul agro.

Deşi nu avea cunoştinţe în acest domeniu, tânăra a investit peste 1,2 milioane de euro într-o seră de tomate bio, apelând la fonduri europene şi la credinte bancare, iar în acum roşiile ei se găsesc în magazinele marilor retaileri din ţară.

Alina a tras o carte câştigătoare în 2013, când a pus bazele firmei sale, Bio Culture, la scurt timp după ce a revenit din Franţa, unde urmase un masterat în Managementul Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, la Université d’Auvergne Clermond-Ferrand. Asta după ce obţinuse licenţa în prealabil cu specializarea pe Resurse Umane, la Facultatea de Ştiinţe Economice Babeş-Bolyai, din Cluj, unde a finalizat şi un masterat în acelaşi domeniu.    „În Franţa m-am îndrăgostit de tot ceea ce însemna agricultură, chiar dacă nu aveam nicio cunoştinţă în acest domeniu. E adevărat, la ei agricultura este foarte bine pusă la punct, nu se prea compară cu ceea ce este la noi. După trei ani de stat în Franţa, atunci când m-am întors în ţară, am decis să investesc într-o seră de roşii bio, deşi nu ştiam absout nimic despre asta. Aşa am ajuns să accesez fonduri europene, iar restul banilor i-am obţinut din mai multe credite”, povesteşte Alina.

Peste un milion de euro pentru o seră la standarde olandeze   Jumătate din cei peste 1,2 milioane de euro investiţi în sera de la Căpuşul Mare, o localitate aflată la câţiva kilometri de Cluj, au provenit din fonduri europene. Şi pentru că investiţia era una foarte mare, tânăra a apelat şi la trei credite bancare, unul de 365.000 de euro, altul de 100.000 de euro, plus unul de 150.000 de euro. Totul pentru o seră de sticlă de 8.000 de metri pătraţi, realizată la standarde olandeze, unde produce două soiuri de roşii bio, cherry şi coeur de boeuf. 

  

continuare pe www.adevarul.ro

Advertisements

Related posts

232.722 de porci uciși până acum. Pesta a ajuns în 207 de localități din 12 județe

Redacția

Piatră de temelie la Kaufland. 100 de locuri de muncă pentru pășcăneni

Oana Cordoneanu

Pentru ce vor bani europeni stranierii plecaţi din Moldova. Zeci de proiecte vor fi finanţate cu câte 40.000 de euro

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site