RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Peste 5,5 milioane de cetățeni europeni au cerut rezidența în Marea Britanie după Brexit. Românii, în top 3

numarul-studentilor-din-ue-la-universitatile-din-regatul-unit-a-scazut-cu-mai-mult-de-jumatate-dupa-brexit.-care-sunt-cauzele

Peste 5,5 milioane de cetăţeni europeni au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord până pe 30 iunie, data la care a expirat termenul pentru depunerea acestor cereri după terminarea libertăţii de circulaţie cu UE în urma Brexitului. Datele publicate de presa de la Londra arată că cei mai numeroși solicitanți au fost polonezii, românii și italienii.

Dintre cererile primite de guvernul de la Londra în cadrul programului ”EU Settlement Scheme”, au fost aprobate 4.908.760 pentru acordarea statutului de rezident permanent (‘settled status’) sau de rezident temporar (‘pre-settled status’). În total, 2.846.820 de cetăţeni europeni au primit statutul de rezident permanent şi 2.327.850 pe cel de rezident temporar.

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut de către persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cele care au trăit în această ţară mai puţin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.

Defalcat pe naţionalităţi, cei mai numeroşi solicitanţi au fost polonezii, românii şi italienii. Potrivit The Guardian, citat de Agrepres, până pe 30 iunie 1,067 milioane de cetăţeni români au cerut un statut de rezident, românii fiind pe locul doi după polonezi, cu 1,09 milioane de cereri.

  

Numărul solicitanţilor este mult mai mare faţă de cel al cetăţenilor europeni stabiliţi oficial în Regatul Unit, conform datelor Oficiului Naţional de Statistică (ONS) acesta fiind la jumătatea anului trecut de circa 3,5 milioane.

Datele publicate joi mai pot suferi unele ajustări şi încă nu se cunoaşte numărul cetăţenilor europeni aflaţi în Regatul Unit care ar fi eligibili pentru a obţine un statut de rezident, dar nu l-au solicitat şi, prin urmare, nu mai îndeplinesc condiţiile legale de şedere această ţară. Solicitările după expirarea termenului de 30 iunie sunt acceptate de autorităţile britanice numai pentru motive bine întemeiate.

Odată cu ieşirea Regatului Unit din UE, cetăţenii europeni care doresc să lucreze în această ţară trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care au obţinut statutul de rezident permanent sau de rezident temporar.

rfi.ro

Related posts

Asumarea „Cornului și laptelelui” nu a mai fost votată de frica decontului politic, după ce liberalii au anunțat că vor vota ca Primăria să se ocupe de implementarea proiectului

Răzvan Grecu

Localnicii din Gâștești rămân cu promisiunile! Doar 122 de gospodării vor beneficia de canalizare în urma investițiilor din fondurile europene ce vor fi realizate de ApaVital S.A.!

Marius Parteni

Primăria Comunei Mirosloveşti scoate la concurs un post vacant

Oana Cordoneanu
Încarcă...