NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Pensii de mizerie pentru veteranii de război, pensii de nababi pentru tinerii rezervişti

Centenarul luptelor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz este umbrit la Iaşi de inechităţile sociale revoltătoare ale societăţii româneşti de azi. Acestea au fost ieri subiectul unei interpelări la Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii Iaşi.

 

  

O expunere a zilelor de foc din vara lui 1917, de la Mărăşeşti, Mă­răşti şi Oituz, a stârnit aplauze în şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social. Profesorul Cătălin Turliuc, şeful Departamentului de Istorie Contemporană din cadrul Institu­tului de Istorie „A.D. Xenopol“, a prezentat asistenţei contextul isto­ric al bătăliilor din cele trei puncte-cheie de pe frontul româno-german, cele mai importante lupte desfăşurate pe frontul răsăritean în 1917, comparabile cu cele de la Verdun, Marna sau de pe fluviul Meuse. Prezentarea istorică a fost urmată de una militară.

Lt.col. Sorin Ciobanu a detaliat participarea Regimentului 15 Infanterie la luptele de la Oituz. Este vorba de predecesorul actualei Brigăzi 15 Mecanizate „Podu Înalt“ Iaşi. Doru Scripcaru, preşedintele filialei ieşene a Uniunii Generale a Indus­triaşilor din România şi cel care a avut ideea includerii acestui subiect în agenda discuţiilor CDS, a afirmat că ar fi vrut ca momentul împlinirii unui secol de la eroicele evenimente să fie marcat altfel: „Ar fi fost normal, după părerea mea, ca de pe 24 iulie până pe 6 august, la ora 12, timp de trei mi­nute să fi sunat clopotele, sirenele, iar toată lumea să se oprească.“ Dintre participanţi, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Andrei Albulescu, a propus organizarea de şedinţe de guvern la Iaşi anul viitor, dacă nu şi în anul în curs. Prefectul Marian Şerbescu a răspuns că va face o solicitare în acest sens.

Mai multe schimburi de replici a stârnit intervenţia lui Costică Trifan, preşedintele fili­alei ieşene a Confederaţiei Naţio­nale Sindicale Cartel Alfa, care a atras atenţia asupra dife­renţei uriaşe dintre pensiile de batjocură ale veteranilor, care au luptat efectiv în război cu arma în mână, şi pensiile imense ale actualilor „veterani de pace“: tineri militari de circa 50 de ani. „Este ruşinos! Ce sacrificii au făcut aceşti oameni care în şase ani şi-au triplat pensiile şi-aşa imense?“, a întrebat Trifan, solicitând şi el organizarea unei şedinţe a Executivului la Iaşi.  

 Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Advertisements

Related posts

”Smallfoot”, proiecție în scop caritabil la Casa de Cultură ”Mihail Sadoveanu”

Oana Cordoneanu

Scandal la Primărie pe eterna problemă a pierderilor de apă

Răzvan Grecu

Copil blocat în casă. Vecinii au chemat pompierii

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site