RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Adoptarea schemei de minimis în Pașcani va revitaliza economia locală și va stimula crearea de noi locuri de muncă (P)

Înainte de Revoluție, în întreprinderile din Pașcani lucrau aproximativ 25.000 de salariați. Multe dintre aceste întreprinderi s-au desființat, s-au reprofilat sau și-au redus semnificativ activitatea. Aceste restructurări au însemnat pierderea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă.

 

De 26 de ani politicienii au promis că vor atrage investitorii în Pașcani, iar aceștia vor crea locuri de muncă. Candidații au spus că vor sta la masă cu oamenii de afaceri, că le vor oferi marea cu sarea, iar aceștia vor face să apară locuri de muncă din nimic. Cu toții știm ce s-a întâmplat. Astăzi, marea e tot la 500 km, iar locurile de muncă pentru pășcăneni, tot la 2000-3000 km, în Italia, Spania, Belgia sau Marea Britanie.

  

 

Acum avem primul proiect concret din istoria orașului nostru prin care să atacăm cumva problema locurilor de muncă. Prin ajutoarele de minimis am propus un mecanism complet prin care oricine vrea să investească în Pașcani va primi beneficii clare și cunoscute din timp. Schema de beneficii, condițiile de eligibilitate, modalitatea de implementare, documentația necesară, formularele tip, procedura de monitorizare, toate sunt pe hârtie.

 

Am depus un proiect de hotărâre a Consiliului Local la începutul lunii aprilie și speram să fie supus aprobării până la finalul acestei luni. Nu a intrat încă pe ordinea de zi, dar poate fi consultat pe internet, la adresa http://pintiliemarius.ro/proiecte/minimis

 

Facilitățile fiscale propuse pentru a fi oferite sunt scutire de la plata impozitului pe teren și reduceri substanțiale la plata impozitului pe clădiri, pe termen de cinci ani, după cum urmează:

 

  • Pentru investițiile cu valoare între 100.000-300.000 de euro și care conduc la crearea a cel puțin 10 locuri de muncă, impozitele pe clădiri se reduc cu 50 %.
  • Pentru investițiile cu valoare între 300.000-1.000.000 de euro și care conduc la crearea a cel puțin 30 de locuri de muncă, impozitele pe clădiri se reduc cu 65 %.
  • Pentru investițiile cu valoare între 1.000.000 de euro și care conduc la crearea a cel puțin 200 de locuri de muncă, impozitele pe clădiri se reduc cu 75 %.
  • Pentru investițiile cu valoare de cel puțin 3.000.000 de euro și care conduc la crearea a cel puțin 200 de noi locuri de muncă, se acordă scutiri pentru ambele tipuri de impozite.

 

Pentru fiecare categorie, plafonul maxim al ajutoarelor de minimis nu poate depăși suma de 200.000 de euro pe o perioadă de 3 ani consecutivi (sau 100.000 de euro pentru sectorul transporturilor).

 

Introduse din 2014 în țara noastră, măsurile de stimulare prin ajutoare de minimis funcționează deja în mai multe orașe, printre care Oradea, Târgu Mureș sau Satu Mare. Am speranța că și în municipiul nostru putem crea condițiile pentru a dinamiza puțin viața economică și piața locurilor de muncă.

 

Marius PINTILIE,

Consilier local

 

Candidatul PNL la Primăria Pașcani

Related posts

Președintele ANRSC propune campanie de informare a populației cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor în județul Iași

Marius Parteni

Adina Gîrjan, al doilea subprefect al județului Iași

Redacția

ApaVital dă vina pe altă firmă pentru faptul că nu a asfaltat strazile unde a avut intervenții

Răzvan Grecu
Încarcă...