RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Orașul Iași – în finala competiției pentru titlul „Capitala Tineretului din România” 2018-2019

Iașul se numără printre finalistele competiției Capitala Tineretului din România, alături de Baia Mare și de Satu Mare. Anunțul oficial legat de cele 3 orașe rămase în concurs a fost publicat pe 21 august 2017.

Aplicația completă va fi elaborată de Grupul de Lucru format din organizații non-guvernamentale de tineretpână la data de 15 octombrie 2017, urmând ca la mijlocul lunii noiembrie, în cadrul Summit-ului Tinerilor desfășurat la Bacău, să fie anunțat orașul câștigător. Împreună cu Primăria Municipiului Iași, echipa implicată în procesul de construire a aplicației va dezvolta liniile directoare și proiectele cheie incluse în dosarul inițial, astfel încât, până la expirarea termenului limită, orașul Iași să poată avea un program solid de dezvoltare urbană prin intermediul tinerilor. În cazul unui deznodământ favorabil, Grupul de Lucru intenționează să investească premiul de 50.000 de euro, oferit de Banca Comercială Română, în dezvoltarea capacității ONGT-urilor de a atrage surse externe de finanțare a proiectelor incluse în program.

  

„Am avut încredere în șansa orașului nostru în cadrul acestei competiții și nu ne-am mulțumit doar cu atât. Credem în continuare că statutul de factor al schimbării pe care ar trebui să-l aibă tinerii poate transforma Iașul într-un oraș etalon. Echipa de tineri este și mai motivată acum, iar asta nu poate să însemne altceva decât sete de implicare și frâu liber ideilor și inițiativelor originale. Abia așteptăm să conturăm forma finală a dosarului de candidatură și să ne asigurăm, împreună cu reprezentanții primăriei, că programul nostru va deveni realitate indiferent de rezultatul final al competiției.” a declarat domnul Mircea MERIACRI, Coordonator al Grupului de Lucru IAȘI – Capitala Tineretului din România 2018-2019.

Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (European Youth Capital  – www.europeanyouthcapital.org), este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană. 

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de  concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. 

Primul oraș din România care poartă titlul de Capitala Tineretului din România este Timișoara, care și-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017. Mai mult, ediția din 2017 a programului se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.

 Comunicat emis de Asociația Studenților la Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

 

 

Related posts

Au fost descoperite rămășițele celui mai mare papagal din istorie. Ce dimensiuni avea

Redacția

Simpozionul de Sculptură a luat sfârșit! Cele 11 opere rămân expuse în piațeta Primăriei

Ema Roman

Rapsozii Botoșanilor în concert la Casa de Cultură, pe 24 ianuarie

Oana Cordoneanu
Încarcă...