Proiectul de consolidare a malurilor Siretului în comuna A.I. Cuza a rămas uitat prin sertarele Ministerului Mediului.
Deşi în urmă cu un an se aştepta dintr-o clipă în alta emiterea a două hotărâri de guvern pentru demararea proiectului, acest lucru nu s-a mai întâmplat. „Totul s-a blocat la o expropriere. Aşteptăm un răspuns de la Ministerul Mediului. Expropriator este statul român, reprezentat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Naţională «Apele Române». Am făcut mai multe demersuri, şi la minister, şi la Apele Române“, a declarat prefectul Marian Grigoraş.
Unul dintre cele două proiecte de hotărâri de guvern viza declararea consolidării malurilor Siretului ca fiind de utilitate publică, ceea ce ar fi permis exproprierea a 2,2 ha necesare lucrărilor. Al doilea proiect de hotărâre făcea referire la finanţarea lucrărilor de consolidare a malului din Fondul de Mediu, costul investiţiei ridicându-se la 28 milioane lei.
În cursul ultimilor 40 de ani, Siretul s-a deplasat spre est cu 300 de metri, pe o lungime de aproximativ doi kilometri, porţiuni din malul râului surpându-se succesiv. O casă s-a prăbuşit în urmă cu şase ani în apele râului. O a doua casă este ameninţată, gardul curţii aflându-se acum la doar cinci metri de râu. Planul de salvare a comunei prevede corectarea albiei Siretului, tâindu-se două coturi ale râului, astfel încât acesta să curgă în linie dreaptă, nu în meandre. Într-o a doua etapă, ar urma să fie efectuate lucrări de consolidare a malului, pentru prevenirea eroziunilor viitoare. Demersurile privind investiţia din comuna A.I. Cuza au început în urmă cu peste doi ani.
Sursa: ziaruldeiasi.ro