RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Ștefan Ionescu

O aroganță cu statui

De ieri, în fața oficiului poștal din deal a poposit o reproducere (inexactă) a celebrei statui a lui Ștefan cel Mare din Milo, fără brațe și călare pe cai verzi pe pereți. Inexactă, pentru că are un braț în plus. Statuia ecvestră a voievodului sanctificat pentru că în timpul său s-au clădit aproape tot atât de multe biserici și mănăstiri ca în ultimul mandat al lui Ion Iliescu împlinește profilul urbanistic al unui oraș străjuit până mai ieri doar de statuia lui Sadoveanu.

Într-o simetrie simbolică și cu puternice accente identitare, bulevardul nostru umbrit de castani curge alene, precum Siretul în verile cele toropite, între un vodă mic la stat, dar mare la soclu și un Ceahlău al literaturii înfășurat în falduri de bronz, cu un caftan de bronz, un sombrero de bronz și un baston de bronz (vorba ceea, un munte de literatură din bronz), aluzie prozastică la statuia poetului nepereche plasată la poalele bulevardului Carol de pe Copou. „Suntem fericiți”, a spus viceprimarul care a supravegheat lucrările, „această statuie adaugă un plus de frumusețe și chiar de personalitate zonei centrale”. Într-adevăr, orașul Pașcani este singurul oraș din țară care are o statuie a lui Ștefan-Vodă.

Într-o viziune artistică direct descendentă din mīmēsis-ul platonician, amplasarea celor două statui oglindește realități istorice și contemporane deopotrivă. Oraș care se zbate prins între negurile Evului Mediu și epoca de aur de dinaintea nașterii lui Mitrea Cocor, Pașcaniul va fi salvat de sărăcie și subdezvoltare, la urma-urmei, prin cultură. Și catedrale. Și supermarketuri.

  

Totodată, monumentele de bronz reflectă încleștarea titanică (de la distanță, psihologică, mai mult din vorbe peste masa de consiliu sau prin camerele TV, că suntem oameni civilizați, totuși) între un lider autocratic, autoritar și degrabă vărsătoriu de sânge de consilier și un moșier pântecos care privește pe sub borurile pălăriei, cu mâna-ntinsă de nu știi dacă ia sau dă. „Crăciunescu e de vină! Nimic nu a făcut pe Esplanadă! Așa să dați, să știe, Pamfile mă numesc”, ne acostează un pensionar. „Du-te dom’le de-aici cu Pantazi al tău, dacă vota bugetu’ la timp sigur avea ăia bani de-i lua amândouă mâinile, și sabia pe deasupra! Sau crucea”, se bagă-n vorbă consoarta dlui Pamfile.

Absolut nedrepte judecăți, dacă ne gândim că proiectul dlui primar a fost votat vitejește de toți consilierii. De aceeași părere părea să fie și un domn profesor de biologie, care a refuzat să-și declare numele. Din mormăielile domniei sale am înțeles însă că va propune reprezentarea acestei mărețe lupte într-una din frescele viitoarei catedrale. Oricum, a zis ceva de biserică.

După cum a prezis viceprimarul, tinerii din Pașcani au început deja să se bucure de recuperarea istoriei patriei noastre în spațiul urban. Ieri seară, un pâlc de flăcăi de răzeși cu mustăcioare abia mijite, înarmați cu sticluțe și punguțe, făceau coadă la pozat pe calul atletului creștinătății, iar codanele care-i însoțeau rînjeau șmecherește în timp ce încărcau pozele pe facebook. „Da, foarte bine că avem statuie, acuși vine vara, ce voiați, un teren de sport, să ne rupem picioarele?!”, a spus Ionuț P., scărpinându-și ineluțul agățat de sprânceana ca pana corbului. „Nu știu cine-i, un rege, Eminescu, ceva”, zice și jupânița lui cu ochii alunecoși, „da’ io zic că-i prăjit, uite și tu cum se ține de câinele ăla, să nu cadă, gen.

Related posts

Jocul de-a sondajul: toată lumea e pe primul loc. Ieșiți la vot!

Răzvan Grecu

Acest puiuț de comunist votează emoțional

Răzvan Grecu
Încarcă...