RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Ștefan Ionescu

Jocul de-a sondajul: toată lumea e pe primul loc. Ieșiți la vot!

În presa pășcăneană a apărut astăzi un comunicat al directorului de campanie al PSD, Gică Zanet, care anunță rezultatele spectaculoase ale unui sondaj de opinie ce ar fi fost realizat între 25 mai și 4 iunie în municipiu. Sondajul propriu-zis nu a fost făcut public, nici datele firmei care l-a realizat, însă comunicatul anunță triumfal plasarea candidatului social-democrat pe primul loc în intențiile de vot ale pășcănenilor.

 Pe mulți (nu doar votanți PSD), anunțul nu îi surprinde, dar cifrele vehiculate de dl Zanet sunt incredibile. Potrivit sondajului menționat (dar, repet, nu și arătat), Dumitru Pantazi ar acumula 55% din intențiile de vot ale alegătorilor și s-ar plasa la 16 procente în fața următorului candidat. În această ediție a cursei pentru fotoliul de primar au intrat mai mulți candidați redutabili, care au beneficiat pentru prima dată de o expunere mediatică fără precedent în istoria alegerilor în Pașcani. Războiul public al datoriilor, ilegalităților și sesizărilor la DNA purtat de Crăciunescu și Pantazi le-a erodat cu siguranță suportul electoral.

În aceste condiții, mai mulți colegi din presă îmi împărtășesc opinia că rezultatele vor fi foarte strânse și câștigătorul va avea cel mult în jur de 35%. N-o să încerc să vă conving de asta. Mâine veți putea citi pe Newspascani.com o sinteză a celor mai importante cifre din alegerile locale din 1996 până în 2008. Puteți urmări prestațiile candidaților de la cele două televiziuni și vă puteți face o idee despre șansele fiecăruia. Cred însă că politicienii vor aștepta până se numără și ultimul vot din ultima secție înainte să se bucure. Nu vom avea scene de genul „Mihaela, dragostea mea” în Pașcani.

  

Jocul cu „sondajele” nu mai e nostim de ceva vreme. Am mai văzut o serie de „sondaje” în iarnă, când nu se stabiliseră candidaturile în interiorul USL, cu aceleași „concluzii”: sondajul pus la dispoziție de PNL îl scotea pe Crăciunescu în față, sondajul trimis de PSD, pe Dumitru Pantazi. Înainte de începerea campaniei, mai multe „sondaje” naționale au prezis că primarii în funcție vor câștiga în 9 din 10 cazuri. Săptămâna trecută, Grigore Crăciunescu, primarul în funcție și candidatul PNL, a spus că „sondajele” făcute după dezvăluirile sale legate de ștergerea datoriilor de la AgroComplex îl dau pe el favorit, și la o distanță confortabilă. Candidatul PDL, Ioan Ioniță, a spus și înaintea conferinței de presă de luni, dar și în cadrul dezbaterii ce va fi difuzată azi de Actualitatea TV, că și el are un „sondaj” care îl plasează pe primul loc. Candidatul PP-DD, Radu Movileanu, a lăsat și el să se înțeleagă acest lucru. Toată lumea are câte un „sondaj” unde e preferatul alegătorilor! Doar că îl ține bine pitit pe undeva, nu cumva să ajungă în mâna presei, să se poată da un telefon, să se verifice de către cine și în ce mod a fost realizat.

Ce pot spera politicienii când lansează astfel de „sondaje”? Că cei care ar fi votat pentru vreun contracandidat se vor resemna cu „înfrângerea” și vor rămâne acasă pe 10 iunie? Că vreunii din cei de mai sus se vor răzgândi și vor alege să voteze cu „învingătorul”? Să nu se întâmple ca propriul electorat să prefere televiziunea, ștrandul sau pădurile, convins că oricum „iese cine trebuie”!

În ce mă privește, astfel de declarații & comunicate sunt nimic altceva decât mici și ieftine manipulări, cu același succes ca și alte acțiuni dubioase, de genul falselor „stenograme” între jurnaliști și politicieni sau al „ONG-urilor din București” care trimit scrisori pășcănenilor despre unul sau altul dintre candidați. Nu le bag în seamă. Nu fac altceva decât să scadă nivelul unei competiții electorale mai urâte decât am văzut până acum în Pașcani. Candidații au refuzat dezbaterea pe proiecte și pe problemele cetățenilor – unii și la propriu: încă aștept un răspuns la emailurile trimise lui Dionisie Afloroaei și echipei lui Dumitru Pantazi pentru a-i invita pentru un interviu în studioul Actualitatea TV.

Campania se termină sâmbătă și scăpăm. Mai avem votul de duminică. Nu luați în seamă „sondajele” astea. Da, votul într-un singur tur e antidemocratic și aberant. Da, primarul ales în acest sistem nu va fi reprezentativ pentru oraș. Da, campania a fost urâtă. Dar mergeți și votați, și convingeți-vă prietenii și familia să meargă și ei. Fiecare candidat are exact atâtea șanse câte voturi primește.După alegeri, mai discutăm.

Related posts

Acest puiuț de comunist votează emoțional

Răzvan Grecu

O aroganță cu statui

Răzvan Grecu
Încarcă...