RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

O adresă a Prefecturii putea fi de bun augur pentru acuzaţii din dosarul Agrocomplex

Prefectura joacă ciudat în dosarul primarului municipiului Paşcani, Dumitru Pantazi. Instituţia Prefectului a cerut Consiliului Local Paşcani să-şi revoce hotărârea adoptată la sfârşitul lunii aprilie, prin care se constituia ca parte civilă în dosarul penal în care este implicat primarul municipiului. Prefectura a reproşat CL Paşcani faptul că şi-ar fi depăşit atribuţiile.

 

 

  

 

 

Neavând personalitate juridică, CL nu ar fi fost în măsură să se constituie ca parte civilă într-un proces, acest drept revenind, conform legii administraţiei publice, unităţii administrativ-teritoriale, prin primar. În plus, hotărârea a fost adoptată în cadrul unei şedinţe „de îndată”, respectiv una convocată pe loc, juriştii Prefecturii apreciind că nu existau justificări date de vreo situaţie de forţă majoră sau de maximă urgenţă. Prefectura nu a solicitat corectarea hotărârii, ci direct revocarea ei.

“În concluzie, vă solicităm să supuneţi spre analiză în vederea revocării hotărârii 60/2015, adoptată de Consiliul Local Paşcani. În termen de 15 zile de la data primirii prezentei, veţi comunica Instituţiei Prefectului hotărârea consiliului local de revocare, în caz contrar Prefectul Judeţului va promova acţiune la instanţa de contencios administrativ în vederea anulării actului administrativ adoptat cu încălcarea prevederilor legale”, se menţionează în adresa trimisă de Prefectură la Paşcani în urmă cu două săptămâni.

În cadrul unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, 32 de persoane, inclusiv primarul Pantazi, parlamentarii Neculai Răţoi şi Florin Constantinescu, alături de foşti consilieri locali şi angajaţi ai primăriei Paşcani sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune. Dosarul întocmit de procurorii DNA vizează prejudicierea bugetului local cu 500.000 de euro prin radierea de către CL Paşcani în 2007, a unor datorii ale SC Agrocomplex SA. Între CL Paşcani şi Agrocomplex s-a încheiat în 1997 un contract de închiriere prin care 60 ha de teren erau preluate de societatea lui Pantazi. Zece ani mai târziu, firma avea datorii de aproape un milion de lei la bugetul local. Societatea a solicitat radierea debitului, invocând calamităţile naturale, cerere aprobată de CL. La acea dată, Pantazi ocupa funcţia de viceprimar al municipiului Paşcani. Hotărârea de radiere a datoriilor a fost anulată în justiţie în urma unei acţiuni a Prefecturii, dar angajaţii Primăriei nu au solicitat plata datoriilor, acestea prescriindu-se.

Cererea Prefecturii de revocare a hotărârii prin care CL se constituia ca parte civilă pentru recuperarea sumei de două milioane lei va fi supusă dezbaterii CL Paşcani mâine. Contactat telefonic, prefectul Dan Cârlan a apreciat că hotărârea CL Paşcani a fost emisă ilegal, dar cererea de revocare a ei a fost exagerată.

„Adresa Prefecturii a fost trimisă într-o zi când eu nu mă aflam la birou. M-am interesat despre ce este vorba. Juridic, s-a procedat corect. CL poate să-şi revoce hotărârea ilegală şi să adopte alta, într-o formă legală. Vom trimite chiar mâine o notă prin care să comunicăm ce modificări trebuie aduse: municipiul, nu CL, să se constituie parte civilă, iar hotărârea să fie adoptată în cadrul unei şedinţe ordinare, cum este cea de joi”, a spus prefectul.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Actualizarea legislaţiei privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, adoptată de Senat

Redacția

Instituțiile publice și cabinetele medicale din cadrul Ambulatoriului Spitalului Municipal, închise pe 24 ianuarie. Cum vor circula mijloacele de transport în comun

Irina Gherasim

Percheziții la casele și firma unui afacerist din Pașcani. Este suspect într-un dosar de evaziune fiscală! (FOTO)

Marius Parteni
Încarcă...