RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Numărul mare de viroze pune presiune pe stocurile de medicamente, avertizează dr. Sandra Alexiu. „Se prescriu și se cumpără în exces”, spune despre antibiotice

Crește numărul afecțiunilor respiratorii de la o săptămâna la alta. De exemplu, săptămâna trecută au fost aproape 97.000 de viroze raportate la medicii. Dacă ar fi să comparăm cu aceeași perioadă a anului trecut numărul este dublu pentru că acum nu mai există restricții.

Totodată, apar și alte probleme: unele medicamente pentru scăderea temperaturii se găsesc din ce în ce mai greu.

În săptămâna 14 -20 noiembrie, numărul afecţiunilor respitratorii înregistrate a fost aproape 97.000, cu peste 20.000 mai multe decât în săptămâna precedentă.

Este vorba aici de cazurile care sunt diagnosticate de medici, numărul real poate fi mai mare. De asemenea, este dublu față de acceași săptămână din anul trecut când încă mai erau restricții.

  

Totodată au fost confirmate și 15 cazuri de gripă. Până acum, în acest sezon rece nu au fost raportate decese la persoane confirmate cu gripă.

Atenție cum luați medicamentele

Numărul mare de viroze din această perioadă pune presiune pe stocurile de medicamente din farmacii. Se găsesc cu greu antitermice și antibiotice, spune la Europa FM dr. Sandra Alexiu, medic de familie și membru în Societatea Europeană de Boli Infecțioase Pediatrice:

„Antitermicele se dau peste 38,5 și doar la copiii sub 3 luni ținem ca grad de referință 38, dar asta în condițiile în care se măsoară febra corect. Febra este un mecanism de protecție, în momentul în care noi începem să facem febră se mobilizează toată armata cunoscută sub numele sistem imun, care vine și se activează ca să se apere împotriva microbilor care au invadat organismul. În momentul în care noi dăm medicamente de febră la o ușoară creștere de peste 37 încetinim tot procesul ăsta și riscăm să ne trezim să prelungim boala sau chiar să avem complicații.”

Pentru viroze nu se folosesc antibiotice, mai avertizează medicul Sandra Alexiu:

„Se prescriu în exces și se cumpără în exces, se cumpără chiar dacă nu ai o rețetă și asta este o problemă. Antibioticele sunt niște medicamente care omoară bacterii. Dacă boala nu este produsă de bacterii nu numai că nu are rost să le luăm, dar riscăm să le folosim în exces și să determinăm alte complicații pentru că omorâm ce nu trebuie și creem bacterii rezistente.”

Până acum, aproape 1,3 milioane de persoane din grupele la risc s-au vaccinat antigripal cu serul distribuit de Ministerul Sănătăţii.

europa fm

Related posts

Val de agresiuni în CPU Pașcani. Un tânăr a fost înțepat de vărul său cu un cuțit

Răzvan Grecu

Explozie de cazuri noi de COVID-19. Numărul deceselor s-a dublat

Redacția

Sărbători liniştite la Spitalul de Boli Infecţioase! Niciun astfel de caz nu a fost identificat

Redacția
Încarcă...