RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

NU TE CUNOSC, NU TE PRIMESC!

Campania NU te cunosc, NU te primesc! este inițiată de Poliția Municipiului Pașcani și Secția 6 Poliție Rurală Pașcani în colaborare cu Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Iași și își propune să transmită mesaje de prevenire a acestui tip de infracţiune şi să-i ajute pe cetăţeni să-şi protejeze locuinţa şi bunurile.

 

  

Perioada de derulare acampaniei este iulie-septembrie 2017, iar grupul ţintă în reprezintă cetățenii din mun. Pașcani și comunele limitrofe , un accentdeosebit fiind acordat mediului rural.  

*       Cum acționează hoții careîși ademenesc victimele cu diverse oferte;

*       Ce trebuie să știi despreacești infractori;

*       CE TREBUIE SĂFACI pentru a îi ține pe hoții departe de locuința ta.

sunt doar câtevadintre aspectele vizate de acest demers preventiv care îți propune să încurajeze cetăţenii să fie buni vecini, să observe persoanele şi comportamentelor suspecte în apropierea zonei de domiciliu şi să îi convingă pe vecinii, prietenii şi membrii familiei să respecte cele mai elementare reguli de siguranţă personală.

Cum acționează hoții

Infractorii sunt vicleni și vor face orice pentru a obțineprofituri frumoase din activitatea infracțională. Ei vor acționa acolo unde observă oportunități și unde riscul de a fi prinși este mai redus. Din acest punct de vedere bătrânii sunt țintele perfecte pentru înșelăciuni și furturi din locuință.

1.  Mai întâi, bat la porțile cetățenilor sub diverse pretexte:

–  sunt vânzători ambulanți și oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.)

–  solicită achiziționarea unor produse obținute în gospodăria proprie, în baza unor anunțuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi etc.)

–  pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții publice și oferă diverse informații, ajutoare pentru bătrâni;

–  solicităschimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu  valoare mai mică;

–   alte“povești” menite a facilita interacțiunea cu potențiala victima și comiterea infracțiunii

2.  Observă unde își ține banii victima – corp de clădire, camera, locul în camera etc);

3.  Distrag atenția victimei și dacă reușesc,sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situații, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârșit în acele momente.

4.  Dacă nu reușesc să comită furtul în acel moment,hoții se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-și finaliza acțiunea infracțională.

Persoanele în vârstă sunt vulnerabile în cazul comiterii unui anumit gen de infracţiuni. De aceea este necesar ca acestea să cunoască şi să aplice anumite măsuri pentru a nu deveni o victimă. Totodată, din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte polițiștilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceștia, lucru care face mai dificilă ancheta.

CE TREBUIE SĂ ȘTII:

–  de obicei, acești infractori sunt persoane străine delocalitatea ta. De cele mai multe ori ei acționează pe raza mai multor județe, altele decât cele unde locuiesc;

–   nefiind indiferent și dând dovadă de vigilență teprotejezi în primul rând pe tine, dar și pe rudele tale, vecinii tăi, mai ales pe cei care sunt în vârstă

CE TREBUIE SĂ FACI:

–  să fii atent la persoanele străine de localitatea ta, mai ales dacă observi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;

–  reține semnalmentele acestora, precum și alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autorismul cu care se deplasează;

–  discută permanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintește-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință;

 

–  anunță imediat autoritățile locale (poliția, primăria) atunci când observi persoane/comportamente suspecte sau când afli de comiterea infracțiuni.

Related posts

Comuna A.I.Cuza: Familia se pregătea de înmormântare, însă o echipă de criminaliști a luat cadavrul și l-a dus la IML

Redacția

Eroul zilei în poliţia ieşeană: i-a acordat primul ajutor unui pieton accidentat

Redacția

Femeie în puşcărie după ce a vândut un telefon mobil găsit pe stradă

Redacția
Încarcă...