Alegerile europarlamentare au schimbat semnificativ harta politică a Iaşului. Rezultatele oficiale arată că judeţul este controlat în continuare de către trei forţe politice importante (PSD, PNL şi PDL), dar, în mediul urban, a crescut spectaculos Forţa Civică, în timp ce prestaţia independentului Mircea Diaconu a complicat decisiv scorurile electorale obţinute de partide.
Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” vă supune atenţiei o analiză detaliată a modului în care europarlamentarele au modificat configuraţia politică a judeţului.
PSD s-a impus în 61 de localităţi
Social-democraţii au reuşit să obţină cele mai multe voturi dintre cei 23 de competitori electorali în 61 de localităţi (5 oraşe şi 56 de comune), cu toate că, după localele din 2012, câştigaseră doar 42 de primării. Cel mai mare scor înregistrat de PSD a fost în comuna Tătăruşi, unde a obţinut 70,46% dintre voturi (PDL – 7,01%; PNL – 6,53%). La polul opus, cel mai răsunător eşec a fost în Mironeasa (12,02%), o comună unde liberalii s-au impus cu un scor de 68,73%. Ca o pată de culoare, într-o altă localitate controlată în totalitate de liberali (Coarnele Caprei), social-democraţii au reuşit să ia doar patru voturi într-o secţie de votare unde prezenţa a fost de 100%. În ambele comune, PSD are câte un singur consilier local. În schimb, PSD a preluat controlul în 13 comune unde primarii aparţin de PNL: Al. I. Cuza, Costuleni, Butea, Cepleniţa, Grajduri, Hărmăneşti, Holboca, Lespezi, Mogoşeşti Iaşi, Moţca, Popeşti, Tomeşti şi Ţibăneşti. Victoria PSD a avut şi un preţ, în condiţiile în care pesediştii au cedat liberalilor alte două comune: Bălţaţi şi Comarna. Social-democraţii s-au impus şi în şapte comunităţi „portocalii”: Podu Iloaiei, Andrieşeni, Miroslava, Ruginoasa, Şipote, Tansa şi Ţibana.
Liberalii şi-au păstrat o zestre de 34 de primării
Foşti aliaţi din USL ai pesediştilor, liberalii şi-au păstrat controlul în 32 din cele 45 de primării câştigate în 2012 şi au preluat de la PSD alte două. În schimb, au pierdut 13, astfel că, în prezent, liberalii sunt preferaţi de majoritatea votanţilor din 34 de localităţi. Cel mai bun scor este cel de la Mironeasa (68,73%), iar cel mai slab în comuna Ipatele (3,7%), unde PSD a luat 66,17% dintre voturi. Liberalii au probleme mari în aproape 30 de localităţi din judeţ, în condiţiile în care în fiecare dintre acestea scorul partidului s-a situat sub 10%, iar două dintre acestea sunt în mediul urban: municipiul Iaşi (7,95%) şi Paşcani (8,19%). În acelaşi timp, alte şapte fiefuri liberale au fost câştigate la limită de liberali.
Dezastru pentru PDL – lider în doar trei comune
Alegerile europarlamentare au adâncit criza în care se află democrat-liberalii după ce, în ultimii ani, filiala a fost captivă intereselor social-democraţilor. Din cele 10 primării câştigate cu greu în 2012, PDL şi-a confirmat rezultatele doar în trei localităţi: Dagâţa, Trifeşti şi Ungheni. Ruperea aripei „pro-Băsescu” din partid a plasat organizaţia de la Iaşi pe locul patru în judeţ după PSD (37,57%), PNL (16,94%) şi Forţa Civică (9,07%). Dezastrul în care au ajuns democrat-liberalii este evident şi prin faptul că în 59 de localităţi partidul nu a reuşit un scor electoral cu două cifre, ci doar în 38 de comune şi un singur oraş procentul acestuia a trecut de 10%. Cel mai bun scor l-a înregistrat în Trifeşti (43,71%), iar cel mai slab în Mogoseşti Siret (3,32%).
Cele mai disputate zone electorale
În patru comunităţi din judeţ, partidul clasat pe primul loc nu a reuşit să obţină peste 30% dintre voturi. Este vorba de Podu Iloaiei, Miroslava, Grajduri şi Tomeşti, iar PSD a ieşit câştigător de fiecare dată, cu toate că niciuna dintre cele patru localităţi nu este condusă de un social-democrat. Primele două sunt fiefuri „portocalii”, iar ultimele două au edili liberali. Lupta politică dintre cele trei partide în aceste localităţi a fost complicată şi de numărul relativ mare de voturi primit de FC şi PMP, precum şi de independentul Mircea Diaconu. PSD şi PNL şi-au disputat aprig alte opt comune, toate fiefuri liberale: Cepleniţa, Belceşti, Deleni, Grozeşti, Prisăcani, Răducăneni, Todireşti şi Şcheia. Cu excepţia primei comune menţionate, localităţile au fost păstrate de PNL în curtea proprie, liberalii câştigând în faţa PSD deseori la câteva zeci de voturi, uneori chiar şi cu mai puţin. De exemplu, în Şcheia, diferenţa între PNL şi PSD au făcut-o şapte oameni care au preferat să voteze cu liberalii.
În cazul unei uniuni a partidelor de dreapta, aceasta ar înregistra un scor electoral mai mare decât PSD – UNPR – PC
68.241
Acesta este numărul de voturi adunat de PSD – UNPR – PC în judeţul Iaşi spre diferenţă de principalii săi competitori care au avut 30.773 (PNL), 16.484 (FC) şi respectiv 16.184 de voturi (PDL). Voturi importante au mai obţinut independentul Mircea Diaconu (12.987) şi PMP (10.392).
194.577
Acesta este numărul ieşenilor care s-au prezentat la vot. Faţă de alegerile europarlamentare se constată o creştere semnificativă a prezenţei la urne în special în mediul urban (peste 10%)
7
Aceasta este diferenţa de voturi cu care liberalii au reuşit să câştige în comuna Şcheia în faţa social-democraţilor
Mircea Diaconu, performerul alegerilor
Surpriza alegerilor europarlamentare a fost actorul Mircea Diaconu, care şi-a asumat o candidatură independentă după ce liberalii l-au exclus de pe lista de partid. Diaconu a obţinut 12.987 de voturi în cele 98 de localităţi ale judeţului. Cele mai multe voturi le-a obţinut în municipiul Iaşi (9.198), urmat de Paşcani (843). Câteva sute de voturi i-au dat şi cetăţenii din Hârlău (232), în timp ce la Tg Frumos şi Podu Iloaiei, acesta a obţinut 191 şi, respectiv, 47 de voturi. În mediul rural, Diaconu a adunat voturi din toate comunele, cel mai mic număr obţinut fiind la Roşcani (2), iar cel mai mare în Valea Lupului (168). Diaconu a fost votat în special în zone limitrofe Iaşului precum Miroslava (159), Ciurea (132) sau Holboca (130).
Forţa Civică, a doua forţă politică din municipiul Iaşi
O altă surpriză a alegerilor europarlamentare a fost scorul obţinut de partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu, Forţa Civică. Organizaţia politică a ocupat locul doi în municipiul Iaşi, după PSD, depăşind partide precum PNL sau PDL. FC a adunat 11.873 de voturi (15,30%), un scor dublu faţă de cel al liberalilor. La nivel judeţean, FC s-a clasat pe locul la treilea, în contextul în care PNL a fost salvat de voturile din celelalte 97 de localităţi ale judeţului. Un vot semnificativ pentru FC a mai fost dat în zonele limitrofe ale Iaşului, în fiecare comună obţinând câteva sute de voturi. Principalul avantaj al FC a constat în imaginea lui Ungureanu, care este originar din Iaşi, fost prim-ministru şi ministru de Externe al României. În prezent, acesta este senator de Arad.
sursa Ziarulevenimentul.ro
Citeste și: {loadposition articlescategoryload}