NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Nou-născuţii din întregul judeţ sunt în pericol de îmbolnăvire

Criza vaccinurilor administrate bebeluşilor împotiva tuberculozei şi a hepatitei B se adânceşte în judeţ.Pe lângă cele două maternităţi din municipiu, Maternitatea „Cuza Vodă“ şi Maternitatea „Elena Doamna“, care au rămas fără vaccinuri de aproximativ două săptămâni, în câteva zile şi stocurile de la maternitatea din cadrul Spita­lului „Arcadia“ se vor epuiza.

 

În judeţ, probleme sunt şi la Spi­talul Municipal din Paşcani, dar şi la Spitalul Orăşenesc din Hârlău. Bebeluşilor veniţi pe lume în cea de-a doua parte a lunii iunie nu li s-a făcut vacci­nul BCG şi antihepatitic din cauza Ministerului Sănătăţii ca­re a întârziat demararea procedurilor de achiziţie a serurilor.

  

Situaţia se întâlneşte la nivel naţional, însă unele spitale mai au pe stoc o serie de vaccinuri. „Vaccin BCG mai avem pentru două-trei zile, însă antihe­patiticul l-am epuizat şi noi“, a precizat Mihaela Calcan, pur­tător de cuvânt al Spitalului „Arcadia“.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în aceaste situaţii în care spitalele epuizează stocurile de vacci­nuri, bebeluşii sunt luaţi în evidenţă şi atunci când ministerul trimite în teritoriu doze noi părinţii sunt contactaţi şi che­maţi pentru a i se administra copilului doza necesară. „La noi, în maternitate, cele două vaccinuri lipsesc de două săp­tămâni, perioadă în care au fost externaţi aproximativ 50 de copii, care vor fi vaccinaţi ulterior, după ce vom primi serurile“, a explicat conf. dr. Răzvan Socolov, director me­dical al Maternităţii „Elena Doam­na“.

Advertisements

Conform dr. Diana Ac­sinte, director medical al Spitalului Municipal din Paş­cani, cele două vaccinuri lipsesc din unitatea medicală de o săptămână, iar în acest interval în spital s-au înregistrat aproximativ 10 naşteri.

Specialiştii sunt de părere că, dacă bebeluşii nu sunt vaccinaţi la timp, conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imuni­zarea copiilor are de suferit, cu toate că aceste vaccinuri pot făcute ulterior. „Sigur că situa­ţia se poate corecta şi că vaccinul poate fi administrat ulterior şi nu în prima zi de viaţă, însă corect este să fie făcut atunci pentru că, de cele mai multe ori, noi nu ştim dacă mamele în timpul sarcinii şi-au făcut testele pentru depistarea hepatitei B, de exemplu, şi atunci orice întâr­ziere este gravă“, a spus prof. dr. Evelina Moraru, medic primar alergologie-imunologie, şeful Cli­­ni­cii de Pediatrie II de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“.

Conform datelor de la DSP, în luna iulie, vaccinurile care acum lipsesc vor fi distribuite iar maternităţilor.

Advertisements

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Preotul – „jurnalist” de la Poienița, Protopopiatul Pașcani: „Sursele principale de inspiraţie sunt însăşi viaţa parohiei și problemele pe care le întâmpin în pastoraţie”

Redacția

Starea de alertă, etapa care ne aduce cu un pas mai aproape de normalitate

Redacția

Proces mai puțin întâlnit la judecătoria Pașcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site