Criza vaccinurilor administrate bebeluşilor împotiva tuberculozei şi a hepatitei B se adânceşte în judeţ.Pe lângă cele două maternităţi din municipiu, Maternitatea „Cuza Vodă“ şi Maternitatea „Elena Doamna“, care au rămas fără vaccinuri de aproximativ două săptămâni, în câteva zile şi stocurile de la maternitatea din cadrul Spitalului „Arcadia“ se vor epuiza.
În judeţ, probleme sunt şi la Spitalul Municipal din Paşcani, dar şi la Spitalul Orăşenesc din Hârlău. Bebeluşilor veniţi pe lume în cea de-a doua parte a lunii iunie nu li s-a făcut vaccinul BCG şi antihepatitic din cauza Ministerului Sănătăţii care a întârziat demararea procedurilor de achiziţie a serurilor.
Situaţia se întâlneşte la nivel naţional, însă unele spitale mai au pe stoc o serie de vaccinuri. „Vaccin BCG mai avem pentru două-trei zile, însă antihepatiticul l-am epuizat şi noi“, a precizat Mihaela Calcan, purtător de cuvânt al Spitalului „Arcadia“.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în aceaste situaţii în care spitalele epuizează stocurile de vaccinuri, bebeluşii sunt luaţi în evidenţă şi atunci când ministerul trimite în teritoriu doze noi părinţii sunt contactaţi şi chemaţi pentru a i se administra copilului doza necesară. „La noi, în maternitate, cele două vaccinuri lipsesc de două săptămâni, perioadă în care au fost externaţi aproximativ 50 de copii, care vor fi vaccinaţi ulterior, după ce vom primi serurile“, a explicat conf. dr. Răzvan Socolov, director medical al Maternităţii „Elena Doamna“.
Conform dr. Diana Acsinte, director medical al Spitalului Municipal din Paşcani, cele două vaccinuri lipsesc din unitatea medicală de o săptămână, iar în acest interval în spital s-au înregistrat aproximativ 10 naşteri.
Specialiştii sunt de părere că, dacă bebeluşii nu sunt vaccinaţi la timp, conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea copiilor are de suferit, cu toate că aceste vaccinuri pot făcute ulterior. „Sigur că situaţia se poate corecta şi că vaccinul poate fi administrat ulterior şi nu în prima zi de viaţă, însă corect este să fie făcut atunci pentru că, de cele mai multe ori, noi nu ştim dacă mamele în timpul sarcinii şi-au făcut testele pentru depistarea hepatitei B, de exemplu, şi atunci orice întârziere este gravă“, a spus prof. dr. Evelina Moraru, medic primar alergologie-imunologie, şeful Clinicii de Pediatrie II de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“.
Conform datelor de la DSP, în luna iulie, vaccinurile care acum lipsesc vor fi distribuite iar maternităţilor.
Citeste și: {loadposition articlescategoryload}