RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Când ajung la Pașcani ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană. Modificări legislative privind modul de acordare

Anul acesta, pachetele cu ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană ar putea ajunge la Pașcani, cel mai probabil în luna  martie. Întârzierea este cauzată de procedura legislativă, care a fost pusă în aplicare de Guvern mult mai târziu.

  

Față de anul trecut, au fost aduse niște modificări legislative privind modul de acordare a acestor alimente. Cea mai importantă dintre ele este aceea că de aceste ajutoare alimentare vor beneficia și persoanele a căror venituri pe membru de familie nu depășește 450 lei/lunar, altele decât cele care beneficiau până acum de aceste drepturi.

Este vorba de persoanele singure sau familiile care, din anumite motive, nu beneficiau de venit minim garantat conform legii 416.

“3.624 de persoane au beneficiat de această campanie în perioada 2014/2015 . Se lucrează în prezent la anexele contractului de furnizare pe care le vor finaliza în câteva zile. Se mai pot face modificări ale listei transmisă de Primării, însa doar în următoarele câteva zile, dar nu mai târziu de 20 ianuarie 2016. Din informațiile primite de la Direcția de achiziții, rezultă că în jurul datei de 21 februarie (sub rezerva primirii de contestații) se va trece la semnarea contractelor de furnizare”, se arată într-un comunicat de presă primit pe adresa redacției de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Pașcani, Cristian Menegon.

 În cadrul POAD 2015/2016 ajutoarele vor fi distribuite în două cutii de carton cu conținut identic, în care se vor afla următoarele produse alimentare si cantități:

Produs

Ambalare

Număr ambalaje

Greutate     (kg sau litri)

Faină albă de grâu

pungă de 1 kg.

1

1,000

Mălai

pungă de 1 kg.

2

2,000

Paste făinoase 

pungă de 400 g.

1

0,400

Ulei

sticla din plastic de 1 l.

2

2,000

Zahăr

pungă de 1 kg.

1

1,000

Conservă carne de vita

cutie metalică de 300 g.

1

0,300

Conservă pateu  de ficat de porc

cutie metalică de 200 g.

1

0,200

Orez

pungă de 1 kg.

1

1,000

Conservă de pasta de tomate

cutie metalică  de 400 g.

1

0,400

Fasole boabe

pungă de 500 g.

1

0,500

Total

 

12

8,800

 

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) asigură pe întreaga perioadă 2014 – 2020 distribuția gratuită de ajutoare alimentare în toate localitățile din tara în favoarea persoanelor dezavantajate.

POAD este o continuare a Programului European de Ajutorare a Defavorizaților (PEAD) derulat în perioada 2007 -2013.

Programul este finanțat în proporție de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane și în proporție de 15% din bugetul național.

Categoriile beneficiare de ajutoare alimentare în cadrul POAD sunt stabilite de Ministerul Muncii și sunt menționate în art. 3 al Hotărârii de Guvern nr. 799/2014, cu modificările și completările ulterioare.

Alimentele distribuite în cadrul acestor programe au cunoscut o permanentă diversificare pornindu-se de la 2, 3 alimente în primii ani, faina, mălai, zahar, și ajungând la 10 alimente în prezent.

 Ajutoarele alimentare în cadrul POAD sunt distribuite către beneficiari prin primăriile din fiecare localitate. În unele localități administrațiile locale deleagă această atribuție către Direcțiile de asistență socială. Pentru informații privind locul și perioada distribuției, eventuale măsuri de programare a beneficiarilor, documente necesare, alte informații, cei interesați pot lua legătura cu primăriile de domiciliu.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Știri de la cititori: Cum te poți alege cu parbrizul fisurat pe un drum public!

Marius Parteni

Tânăr din Volintirești, înecat în apele Siretului

Redacția

Asociația “Lumină și dar” – Moș Nicolae pentru copiii Centrului de Plasament “Sfântul Stelian” (Foto)

Ema Roman
Încarcă...