NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital va plăti doar jumătate din redevența pe care o plătea PSA Primăriei. Protocolul propus de primarul Dumitru Pantazi pune cetățenii în situația de a finanța operatorul ieșean cu 250.000 de euro anual!

Aderarea la ARSACIS și delegarea serviciului de apă-canal către ApaVital pune municipalitatea în postura de a achita jumătate din creditul BEI.

Articolul 1 al protocolului dintre ApaVital și municipalitate, propus spre aprobare de primarul Dumitru Pantazi, prevede că „municipul Pașcani va rămâne responsabil cu rambursarea creditului de 4.263.420,28 euro. Pentru aceasta va folosi redevența datorată de ApaVital SA și sursele proprii. Acest mecanism va fi aplicat și va fi valabil până la finalizarea rambursării.”

Cum formula de calcul a redevenței prevăzută în protocol este una favorabilă ApaVital SA, operatorul ieșean va plăti doar jumătate din suma pe care o plătea PSA către Primărie. Mai exact, firma pășcăneană plătea anual aproximativ 1.800.000 lei, în timp ce cea ieșeană, dacă protocolul va fi aprobat, va plăti doar 900.000 de lei, adică 250.000 euro, cu tot cu stația de epurare.

  

Astfel, până în 2024 municipalitatea va plăti din taxele și impozitele pășcănenilor aproximativ 2,25 milioane de euro din creditul BEI, în condițiile în care până acum acesta se plătea din redevența datorată de PSA.

Cu toate acestea noul operator, ApaVital, impune la Pașcani prețuri mai mari cu 1,5 lei/mc, pentru serviciile sale, astfel că anual va face profit pe rețeaua cedată de municipalitate de 1.000.000 de euro, adică de 4 ori mai mult decât redevența plătită.

 Dacă ar fi să adunăm toate aceste cifre rezultă că în 10 ani de zile municipalitatea pierde 2,25 milioane de euro, iar ApaVital câștigă 7,75 milioane euro, însă se angajează să facă investiții prin fonduri europene în valoare de 13 milioane de euro în zona municipiului Pașcani.

Menționăm că dacă creșterea de preț era aprobată pentru Prest Serv Apă, tot profitul societății era direcționat în rețele din Pașcani, pe când profitul celor de la ApaVital va fi redirecționat către investiții în rețelele din întreg județul Iași.

Rămâne de văzut dacă aleșii locali vor fi de acord sau nu cu propunerea primarului Dumitru Pantazi ca municipalitatea să suporte de la bugetul local 2,25 milioane de euro din cei 4,26 cât mai sunt de plătit la bancă.

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Taxa de salubrizare a fost un eșec în 2018. Primăria nevoită să plătească în plus, față de ce a colectat de la cetățeni!

Răzvan Grecu

Demers administrativ târziu, pentru stabilirea cantitătilor de precipitații la Pașcani, pe baza cărora se facturează apa meteorică

Marius Parteni

Minune pentru comercianții din hala vale: Clădirea a fost reevaluată, iar acum valorează de 100 de ori mai puțin decât zilele trecute

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site