NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Noi tulpini ale virusului HIV, în România. Medicii spun că infecția a devenit mai rezistentă la tratament

Medicii sunt îngrijoraţi. Virusul HIV care provoacă SIDA s-a întărit. Tulpini noi au ajuns şi la bolnavi din România, iar infecţia a devenit mai rezistentă. iar numărul celor infectaţi este şi el în creştere.

 Ţara noastră avea printre cei mai puţini bolnavi din Europa, în jur de 12 mii, dar creşterea numărului de utilizatori de droguri injectabile a făcut că în doar 3 ani să apară peste 2 mii de cazuri noi.

Bucureşti, Constanţa şi Bacău. Sunt oraşele unde sunt cei mai mulţi români infectaţi cu virusul HIV-SIDA. Primele două sunt noduri de comunicare cu întreagă lume, iar în cel de-al treilea, mulţi dintre locuitorii săi lucrează în străinătate.

  

„Dacă la începutul anului 2000, spuneam că infecţia cu HIV e dată de subtipul F, acum reprezintă doar 85 la sută. Sunt alte subtipuri importante din ţările cu care noi avem legături pe piaţa muncii şi vorbesc de complexitatea pieţii muncii la nivel de europa şi de luume”, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.

Unele dintre noile tulpini sunt mai greu de tratat. Cu toate acestea, România stă încă bine la capitolul supravieţuirea pacienţilor infectaţi. Ţara noastră are cel mai mare număr de supravieţuitori din Europa. Sunt oameni care s-au infectat în perioada 1985-1990 şi care trăiesc şi astăzi, chiar dacă nu întotdeauna au avut acces la tratament.

„Sunt în acest moment distribuitori care nu au medicamente pentru a aproviziona spitalele. Mulţi pacienţi au fost puşi în situaţia de a întrerupe tratamentul o zi , două tratamentul. O săptămână şi chiar o lună”, a spus Iulian Petre, directorul Uniunii Persoanelor Seropozitive. 

În ultimii trei ani, numărul persoanelor infectate a crescut simţitor. Acest lucru poate fi pus pe seama utilizatorilor de droguri injectabile.

„De la unul, două cazuri de utilizatori de droguri injectabile am ajuns la sute de cazuri. Şi totul e legat şi de o schimbare a substanţelor utilizate. Aici etnobotanicele au avut un rol destul de serios şi neaşteptat”, a spus Eduard Petrescu, directorul UNICEF România. 

Calea de transmitere cea mai frecventă a virusului HIV rămâne cea sexuală. Medici recomandă cea mai sigură metodă de prevenire – utilizarea prezervativului.

sursa stiri digi24.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Un nou focar la Neurochirurgie, în Iași. Un pacient a murit la ATI, altul a fost dus în Neamț

Redacția

Un bătrân a venit la spital cu urechea atârnând din cauza unui cal

Răzvan Grecu

Spitalul Municipal Pașcani începe să își revină!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site