NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sport

Nadia Comăneci, prima gimnastă care a primit 10 la un concurs internațional, împlinește 60 de ani

Prima gimnastă din lume care a primit nota zece la un concurs internaţional, Nadia Comăneci, împlinește astăzi, 12 noiembrie, 60 de ani.

Nadia Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961 în oraşul Oneşti, judeţul Bacău.

În palmaresul său strălucesc cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Campionatele Mondiale (CM) şi nouă de aur la Campionatele Europene (CE). Numărul total al medaliilor câştigate de Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice, CM şi CE se ridică la 25, din care, 16 de aur. Este considerată una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut şi printre cele mai mari gimnaste ale lumii.

Nadia a făcut cunoştinţă cu gimnastica la vârsta de cinci ani, în timpul grădiniţei, potrivit ”Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România” (Volumul II, Bucureşti, 2002). A fost selecţionată de antrenorul Marcel Duncan şi legitimată la AS “Flacăra” Oneşti. De la vârsta de şapte ani, în oraşul său natal, în cadrul celei dintâi instituţii şcolare cu program de gimnastică din ţara noastră (unde va funcţiona şi Centrul naţional de gimnastică, unitate care îi va purta numele), s-a pregătit, mai întâi, sub îndrumarea antrenorilor Martha Karoly şi Valeriu Munteanu. Din 1971, a fost antrenată de soţii Bela şi Martha Karoly.

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements

Related posts

Cupa de vară Long-Ho pentru copii şi juniori 2017

Ema Roman

CSM Pașcani a obținut prima victorie în actualul sezon din Liga 3

Marius Parteni

Municipalitatea plătește 500 de milioane de lei vechi pentru antrenamentele unui sportiv, în timp ce pentru restul alocă sume derizorii. Coincidență sau nu familia acestuia este din Lunca!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site