RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Municipalitatea a dat în judecată ARSACIS și ApaVital! Asociația nu poate justifica cum administrează operatorul regional Stația de Epurare!

Plata redevenței la cuantumul prevăzut de lege a dat naștere unui nou proces civil între Primărie, pe de o parte, ARSACIS și ApaVital de partea cealaltă. Municipalitatea solicită ca prevederile HCL 88/2015 prin care se stabilea cuantumul minim al redevenței datorate de operatorul regional să fie ratificate de asociație printr-un act adițional la Contractul de Delegare.

 

Un alt capăt al cererii de chemare în judecată este obligarea la plată a operatorului ApaVital a redevenței datorate municipiului Pașcani pentru exploatarea sistemului de apă și canalizare. Suma solicitată în instanță este de aproximativ 1,5 milioane de lei.

  

Acțiunea a fost introdusă de primarul Dumitru Pantazi la câteva zile după ce consilierul local Sorin Olariu a inițiat un proiect de hotărâre prin care somează operatorul ApaVital să achite în termen de maximum 20 de zile contravaloarea redevenței la zi, în caz contrar contractul urmând a fi reziliat.

În urma acestui demers juridic a ieșit la iveală o situație pe care Actualitatea TV a dezvăluit-o acum o lună de zile: ApaVital operează ilegal stația de epurare a municipiului Pașcani.

În aceste zile, funcționarii de la Primărie au răscolit documentele Consiliului Local, la solicitarea ARSACIS, pentru a verifica dacă Actul adițional nr. 16 la Contractul de Delegare a fost aprobat sau nu de legislativul local. Prin acest document se transfera practic stația de epurare în administrarea ApaVital și se delega serviciul de epurare către operatorul ieșean.

Actul adițional nr.16 a fost adoptat de ARSACIS în data de 23 septembrie 2015 și a fost semnat în numele și pe seama municipiului Pașcani de către președintele asociației Victor Chirilă. Însă, acesta nu a avut de la Consiliul Local niciun mandat pentru a semna acest document pentru municipiul Pașcani, iar conform practicii celor de la ARSACIS documentul ar fi trebuit ratificat de legislativul local imediat după semnare. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, deși au trecut 18 luni de atunci.

Motivul? Primarul Dumitru Pantazi a refuzat să pună pe ordinea de zi a Consiliului Local acest document spre aprobare întrucât acesta nu conținea prevederile HCL 88/2015 care fixau ca valoarea minimă a redevenței să acopere ratele municipalității la împrumutul BEI.

Mai mult, sursele neoficiale au afirmat pentru NewsPascani.com că primarul Dumitru Pantazi a votat în AGA ARSACIS adoptarea actului adițional nr.16 în forma defavorabilă municipalității.

Actualitatea TV a încercat să verifice această informație în mod oficial la președintele executiv al ARSACIS, Paul Benesch, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

 

 

 

 

Related posts

Un oras intreg a reusit sa reduca factura la energie. Economii uriase pentru cetateni

Redacția

Președintele Senatului României a vizitat astăzi municipiul Pașcani. El susține proiectul construcției autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Mureș (VIDEO)

Marius Parteni

Ludovic Orban: Luni adoptăm Hotărârea de Guvern prin care punem în aplicare starea de alertă

Redacția
Încarcă...