RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

MOSII DE VARA, sarbatoarea dedicata pomenirii mortilor

Sambata, 7 iunie, inainte de Duminica Rusaliilor sunt “Mosii de vara“, sarbatoare dedicata pomenirii mortilor. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice.

Biserica Ortodoxa a consacrat sambata, ca zi de pomenire a mortilor. Doua dintre sambetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate special pomenirii generale a mortilor: Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne (a Infricosatei Judecati) si Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor), scrie crestinortodox.ro.

Ambele zile poarta in popor si denumirea de “Mosi” (cea dintai: “Mosii de iarna”, cealalta “Mosii de vara”), pentru ca in aceste zile se face pomenirea parintilor, mosilor si stramosilor nostri cei adormiti.

  

In Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor sau “Mosii de vara”), Biserica face pomenirea generala a mortilor, rugandu-se pentru ei, prin rugaciunile si cantarile inscrise in slujba zilei din Penticostar, pentru ca si ei sa se bucure de darurile Sfantului Duh, a Carui pogorare este praznuita in duminica urmatoare.

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo “adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului “adormit” intelesul care il asociaza cu invierea.

Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant. Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta.

Mosii de Vara sunt cunoscuti si sub denumirea de Mosii Cireselor, tinand cont de anotimpul in care au loc. Mosii de vara reprezinta unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene “Mosii de vara” incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile se trimit pe la casele vecinilor. Ritualul de pomenire are loc insa mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp, iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia pomenilor si de respectarea ritualului.

In aceste zile, la portile cimitirelor, se intind mese pline cu colaci si sticle de vin impodobite cu verdeata si flori si au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, dupa care acesta parcurge intregul cimitir pentru a sfinti fiecare mormant. Dupa incheierea ceremonialului, satenii isi daruiesc unii altora ofrandele sfintite de catre preot sau le impart saracilor.

In aceasta zi de sarbatoare, femeile merg la biserica cu ramuri de nuc si de tei care se aseaza la icoana pentru a le feri gospodaria de lucruri rele. Credintele populare spun ca in aceasta zi nu se matura, intrucat mortii vor primi praf in loc de mancare si nici nu se spala, scrie traditiidinromania.ro.

Chiar daca stai la casa este interzis sa dormi in afara casei, intrucat te poti intalni cu spiritele mortilor care cutreiera pe pamant. Totodata, se spune ca ploaia cazuta de Mosii de Vara aduce spor si bunastare in gospodarie si culturi.

sursacrestinortodox.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Primăria Pașcani redeschide calea dialogului! Persoanele fizice și juridice, organizațiile civice și non-guvernamentale, invitate la dezbatere publică pe marginea bugetului pe 2021

Marius Parteni

Sfintii Ioachim si Ana

Redacția

Mitul despre veşmintele şi blestemul Cuvioasei Parascheva

Redacția
Încarcă...