RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Mogulul gazelor de şist a murit într-un accident de maşină la o zi după ce a fost acuzat de conspiraţie

Aubrey McClendon, unul dintre mogulii gazelor de şist din Statele Unite, a murit într-un accident de maşină în Oklahoma City, la 56 de ani. Moartea lui vine la numai o zi după ce a fost acuzat de aranjarea licitaţiilor pentru contractele de petrol şi gaze naturale, scrie Bloomberg.

 

Un avocat carismatic şi neobosit al gazelor naturale, McClendon a înfiinţat acum 24 de ani firma Chesapeake şi a transformat-o în al doilea mare producător de gaze american, după gigantul ExxonMobil, scrie Financial Times.

  

Deşi nu a jucat niciun rol în dezvoltarea tehnologiilor forajului orizontal sau fracturării hidraulice, care au făcut posibilă extragerea gazelor şi a petrolului din roci sedimentare, McClendon a fost cel care le-a recunoscut potenţialul mai bine decât oricine. El a avut un succes remarcabil şi în a convinge proprietarii de terenuri să permită companiei sale să foreze pe pământul lor. Printr-o “armată” de mii de agenţi, Chesapeake şi-a extins activităţile în majoritatea zonelor din Statele Unite cu zăcăminte bogate de hidrocarburi ascunse în şist.

Achiziţiile accelerate sub comanda lui McClendon au lăsat însă compania într-o poziţie vulnerabilă atunci când preţurile gazelor naturale s-au prăbuşit la minime istorice anul trecut. În plus, afacerile personale ale directorului au devenit la un moment dat suspecte, determinând board-ul companiei să investigheze practica directorului de a împrumuta fonduri de la firmele care investeau în Chesapeake, notează The Wall Street Journal.

Condiţiile noi de piaţă au făcut necesară şi o schimbare de management. Anul trecut, Chesapeake a oferit celor mai mari acţionari poziţii în board, cedând astfel controlul fondului Southeastern Asset Management Inc şi magnatului Carl Icahn. Acţionarii au cerut companiei să restrângă cheltuielile şi să “trăiască” pe banii proprii. Solicitarea noului board contrasta puternic cu strategia lui McClendon de a cheltui mai mult pe licenţe şi foraje decât încasa firma din vânzări, şi de a finanţa activitatea prin înţelegeri complexe, de la parteneriate cu jucători mai bogaţi, la vânzarea drepturilor asupra producţiei viitoare în schimbul unui avans de bani.

 

 Sursa: zf.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Kangoo Jumps, o joacă de copii preferată de adulţi. „Salturile de cangur“ îţi protejează coloana şi-ţi redau buna dispoziţie

Redacția

Preşedintele Klaus Iohannis a ales să ia partea unei entităţi media, fără să prezinte niciun argument legal

Redacția

Comisia Europeană, pregătită să propună SUSPENDAREA Tratatului Schengen. Ce înseamnă asta pentru România

Redacția
Încarcă...