NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Mii de medicamente riscă să dispară de pe piaţă

 

Deputatul ieşean Petru Movilă a precizat că, în prima săptămână din luna septembrie, va avea o discuţie cu asociaţiile de pacienţi şi cu distribuitorii şi producătorii de medicamente pentru a ne pune de acord asupra problemelor generate de taxa clawback. 

„Vom relua, apoi, în comisiile de sănătate discuţia pe proiectele de legi şi vom discuta cu colegii de la PSD-ALDE, astfel încât să dea un vor pozitiv . Unii dintre social-democraţi ar vota dacă nu ar avea indicaţiile de la Dragnea, iar altora le e frică că le dispar bani din conturi”, a mai adăugat Petru Movilă.

Recent, Alianţa Pacienţilor Cronici din România a susţinut, într-o scrisoare deschisăadresată Guvernului Dăncilă, că subfinanţarea sistemului de sănătate va duce la condamnarea la moarte a milioane de oameni, asta pentru că, în proiectul de rectificare a bugetului de stat, este prevăzută o scădere de fonduri care va duce inevitabil la o amputare a serviciilor medicale şi la îngrădirea accesului la medicamente. Scrisoarea este trimisă de asociaţie primului ministru, Viorica Dăncilă, ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi preşedintelui Casei Naţionale de Sănătate, Răzvan Vulcănescu.

Peste 3,5 milioane de români cu boli cronice

În România, sunt peste 3,5 milioane de persoane cu boli cronice, cele mai afectate patologii fiind oncologia, hematologia, hemophilia şi bolile autoimune.

Potrivit Alianţei Pacienţilor Cronici din România, situaţia este dramatică. În cazul în care se va ajunge la o plafonare a sistemului de achiziţii în spitale în cadrul programelor naţionale curative şi a celor cost-volum , Guvernul Dăncilă se va confruntă cu încă o criză – „cea a morţilor vii”. „Situaţia prezentată de Alianţa Pacienţilor Cronici este aproape de adevăr. În ultimii ani, în România nu avem iniţiative pe o legislaţie clară în sănătate. În ceea ce priveşte medicamentele, şi gândiţi-va doar la cesplatina pentru oncologie, care nu se mai găseşte, Ministerul Sănătăţii nu are niciun fel de politică clară privind susţinerea sistemului şi a pacienţilor. Asta pentru că, din nefericire, Ministerul de Finanţe este cel care dictează. Acesta taxă de clawback este un impozit pe care producătorii şi dealerii de medicamente îl dau statului român, pe lângă faptul căplătesc impozit pe profit, TVA etc”, a declarat Petru Movilă. Astfel, susţine deputatul PMP, această taxa clawback aplicată unitar şi medicamentelor ieftine şi celor scumpe este pricipala cauza a dispariţiei de pe piaţă a unor produse farmaceutice.

În momentul de faţă, pe piaţă românească există medicamente originale şi generice.

Taxa clawback, „în pomeni electorale”

Medicamentele originale sunt cele create, produse la prima apariţie de cercetători şi firme specializate, iar cele generice sunt cele produse sub licenţă respectivă de către alte firme. Impozitul este la fel de mare, atât la cele originale, cât şi la cele generice, respectiv de 40% din preţul unui medicament, ceea ce reprezintă taxa de clawback.

„Sunt peste şase proiecte de legi de reglementare a acestei situaţii, însăMinisterul Sănătăţii şi Guvernul, din 2012 şi până acum, nu au făcut nimic pentru a ajunge la normalitate. Atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Ministerul de Finanţe declară frumos că fac totul pentru cetăţeni dar proiectele de legi discutate cu asociaţiile pacienţilor şi cu asociaţiile producătorilor de medicamente zac în Parlament pentru că majoritatea PSD-ALDE le omoară la vot”, a declarat deputatul Petru Movilă.

articolul integral pe www.ziarulevenimentul.ro

Advertisements

Related posts

Teste alergologice sanguine sau cutanate?

Redacția

Bărbat găsit fără suflare în curtea casei din Boureni

Ema Roman

DOCUMENT CNSU. Noile restricții care se aplică în România începând de luni, 9 noiembrie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site