RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Mii de copii încadrați cu grad de handicap în județul Iași. Cei mai mulți se confruntă cu dizabilități fizice și mentale

În județul Iași sunt încadrați cu un grad de handicap peste 3.000 de copii, iar aproximativ 70 la sută dintre ei au cel mai grav grad. În această perioadă, centrele de zi ale DGASPC Iași au activitatea suspendată. De asemenea, aproape jumătate dintre ieșenii cu certificat de handicap suferă de o dizabilitate fizică sau mentală

În municipiul Iași sunt peste 3.000 de copiii cu nevoi speciale, cu certificat de încadrare într-o categorie de handicap. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași are cinci centre de îngrijire și recuperare de zi pentru copilul cu handicap, la data de 30 iunie 2020 înregistrându-se 255 de beneficiari. Însă, pe perioada situației de urgență și de alertă provocată de pandemia cu SARS-CoV-2, activitatea centrelor de zi a fost suspendată. În cadrul centrelor rezidențiale ale DGASPC Iași sunt înregistrate 624 de persoane adulte cu handicap și alte 26 în centrele sociale de zi. Dintre copiii cu grad de handicap, 2.181 au gradul I (grav), și doar 137 au gradul IV (ușor) de handicap, mai sunt gradul II, cu un număr de 346 de copii, și gradul III, cu 686 de copii.

Ieșenii realizează demersurile pentru încadrarea în grad de handicap prin poștă

În cadrul Serviciului Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială Iași se află înregistrați un număr de 28.478 de persoane cu handicap cu domiciliul sau reședința în județul Iași, neinstituționalizate, din care 2.989 copii și 25.489 de adulți. Aproximativ 6.672 de persoane au un tip de handicap fizic, urmați de 6.331 cu un handicap mental. La încadrare sau pentru depunerea dosarelor și a contestațiilor se prezentau zilnic peste 100 de persoane la sediul DGASPC Iași. Însă, în această perioadă, persoanele pot face demersurile și prin poștă, fără a se deplasa fizic.

„Foarte puține persoane trec dintr-un grad de handicap în altul. Scad de obicei la un grad mai puțin grav persoanele bolnave de cancer care sunt în remisie. Sau se poate agrava în timp, în funcție de tipul de handicap pe care îl au”, au precizat reprezentanții DGASPC Iași.

  

Anual, ieșenii cu dizabilități transmit către DGASPC mii de dispoziții

Certificatele pentru încadrarea în grad de handicap se eliberează de către DGASPC Iași pe o perioadă de șase luni, un an sau pe perioadă nedeterminată de timp. Persoanele care solicită reevaluarea încadrării în grad de handicap trebuie să depună documentația cu 60 de zile înainte de termenul la care expiră certificatul. Raportările sunt valabile pentru primele șase luni ale anului în curs. În aceeași perioadă, la DGASPC Iași au fost înregistrate un număr total de 5.185 dispoziții emise, din care: pentru dosarele noi 1.381 dispoziții, pentru deces 980 și 2.824 de prelungire, suspendare, modificare dispoziții.

bzi.ro

Related posts

COȘMAR pentru sătenii din comuna Valea Seacă, în pericol să fie luați de ape datorită nepăsării autorităților

Răzvan Grecu

Supraviețuitorul accidentului aviatic de la Tătăruși a postat pe Facebook un mesaj în care vorbea despre “baftă”! Iată ce le-a spus autorităților!

Marius Parteni

O bătrână din Gâștești își acuză fostul soț că îi distruge obiectele din casă și îi fură din gospodărie. Aceasta vrea să își instaleze o cameră video de supraveghere în locuință

Răzvan Grecu
Încarcă...