RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Micii din comerț sunt mai toxici ca niciodată. Din ce sunt făcuți

Nu e sarbatoare de 1 Mai daca nu te infrupti cu mici si carnati, bine garnisiti cu mustar, maioneza, ketchup si chifle.    

 

  

Numai ca, micii din comert nu sunt facuti „ca la mama acasa”. Din dorinta de a-i face mai „gustosi” si mai aratosi, producatorii adauga la carnea tocata tot felul de resturi animale (piele, oase si zgarci) si arome sintetice, atrage atentia APC Romania.

Citeste eticheta inainte sa cumperi!

Practic, continutul de carne din mititeii care se gasesc in marile magazine variaza intre 61,5% si 90%. Dar, 4 din 10 tipuri contin arome sintetice (precum glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu si izoacorbatul de sodiu, care trebuie evitate), iar 3 din 10 – sunt colorati cu carmin (extras din gandaci).

Nutritionistii spun ca trebuie sa citim eticheta si sa alegem caserole cu cel putin 85% carne si cat mai putine substante chimice si sare. Aditivii alimentari pot provoca boli grave respiratorii, gastrice sau cardiace, unele E-uri fiind cancerigene.

Pe langa mici, 8 din 10 carnati contin aroma de fum sau fum lichid! Apoi, mustarul e indulcit cu sucraloza sau contine faina de grau! De asemenea, 7 din 10 tipuri de maioneza contin EDTA, iar ketchup-ul contine aroma de tomate. Daca adaugam si E-urile din paine si pe cele din maioneza, atunci in farfuria de 1 mai avem, in total, 37 de aditivi alimentari.

Ca in fiecare an, romanii asteapta cu nerabdare ziua de 1 Mai. Se pare ca si anul acesta, ne vom bucura de o mini-vacanta de 4 zile, deoarece luni, 30 aprilie, a fost si ea declarata zi libera. Iar daca ne uitam pe prognoza meteo, vom constata ca intregul weekend va fi insorit, motiv pentru care trebuie sa ne gandim deja la ce buget alocam pentru cumparaturi. Asadar, cat ne costa gratarul de 1 Mai?

Atunci cand ne hotaram sa facem un gratar, trebuie sa luam in calcul mai multe cheltuieli, in functie de locatia in care il vom face. Exista locuri special amenajate in Bucuresti, unde puteti merge cu prietenii sa petreceti. Printre ele se numara Parcul Tineretului, Lacul Morii, Parcul Lumea Copiilor, Palatul Mogosoaia, Padurea Pustnicu si Parcul Bragadiru.

In cazul in care alegeti una dintre aceste locatii, nu aveti nevoie decat de mancare si bautura. In hypermarketuri gasiti o gama variata de preparate pentru gratar, incepand de la mici, carne de porc, carne de pui sau carnati.

Cat costa gratarul de 1 Mai, estimativ, pentru o familie formata din parinti si 2 copii?

La capitolul mancare, micii sunt nelipsiti de pe gratarul de 1 Mai. Puteti cumpara o caserola de mici din vita si oaie, la pretul de 12 lei, alaturi de frigarui de porc, care pot costa in jur de 16 lei per kilogram. In plus, din meniul de 1 Mai, nu poate lipsi cotletul de porc cu os, pe care il puteti achizitiona cu maxim 15 lei per kilogram.

Si ce aliment ar mai putea sa sfaraie pe gratar? Carnatii, bineinteles. Carnatii de porc cu ardei sunt gustosi si costa in jur de 15 lei per kilogram. Per total, bugetul pe care trebuie sa il alocati pentru carne ajunge la 60-70 de lei.

Si ce merge alaturi de preparatele din carne? O salata proaspata din rosii, castraveti si ceapa verde. Rosiile costa in jur de 7 lei per kilogram in hypermarketuri, iar castravetii Fabio si ceapa verde sunt 5 lei, respectiv 1 leu/legatura. Un calcul estimativ arata ca salata ar putea ajunge sa coste aproximativ 10 lei. Nu trebuie sa uitam nici de paine, condimente, mustar, ketchup sau diferite sosuri. Dar asta tine de gusturile fiecaruia. Daca preferati painea de secara, o puteti cumpara la numai 2,5 lei bucata. Acum ca am stabilit care este bugetul pentru mancare, cat costa gratarul de 1 Mai, cand vine vorba de bautura? Se stie foarte bine ca micii merg perfect in combinatie cu berea. Puteti cumpara 6 doze de bere cu alcool, la doar 18 lei sau 2-3 sticle de bere la pet de 1 litru, suma ce ajunge la aproximativ 12-13 lei.

Copiii cu siguranta o sa isi doreasca suc de fructe fara acid. Le puteti cumpara o sticla de 1.5 l la 5 lei sau o sticla de suc de fructe cu acid, la 2.5 l, la pretul estimativ de 6 lei. Nu uitati nici de apa! Cel mai bine este sa cumparati un bidon de 5 litri de apa plata, la 5 lei. Astfel, bugetul pentru bauturi poate ajunge la 30-40 de lei.

Nu trebuie sa neglijati nici cumpararea carbunilor. Puteti alege fie un sac de 3 kilograme, la pretul de aproximativ 16 lei sau o punga mai mica, de 2 kilograme, care costa in jur de 12-14 lei.

Asadar, pentru mancare, bautura si carbuni, o sa scoateti din buzunar maxim 150 de lei. Merita pentru o zi petrecuta in natura, alaturi de cei dragi, unde sa savurati preparatele de pe gratarul incins.

 sursa www.bzi.ro

 

Related posts

AJOFM: Locuri de muncă vacante în Pașcani (DOC)

Oana Cordoneanu

O fetita a fost salvata in ultimul moment. Copila a baut insecticid

Redacția

Guvernul schimbă legislația în privința gunoiului menajer: Vom fi obligați să îl sortăm înainte să îl aruncăm

Redacția
Încarcă...