RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Meteo: Până vineri, Moldova este regiunea ce va înregistra cele mai mari cantități de precipitații la nivel continental

A doua fază de evoluția a ciclonului mediteranean ce a adus cel mai semnificativ episod de ninsori în Moldova din sezonul rece 2022-2023 se află în fază inițială de evoluție. Retragradarea, adică orientarea traiectoriei ciclonului din bazinul Mării Negre spre Marea Baltică aduce un nou episod de precipitații în Moldova.

Hărțile anexate indică faptul că până vineri(pornind din noaptea trecutră) Moldova devine regiunea ce va înregistra cele mai mari cantități de precipitații la nivel continental, cantități ce pot echivala doar ele cu cantitatea medie multianuală a lunii aprilie.

Bonusul perioadei, în a doua hartă, o mare parte din această cantitate de precipitații va fi sub formă de zăpadă, ceea ce va aduce spre amiaza zilei de mâine la un strat de zăpadă a cărui grosime poate reprezenta un record istoric atât pentru luna aprilie dar și pentru întregul sezon rece. Din păcate, această zăpadă foarte apoasă a generat deja probleme și va genera probleme și mai mari pentru pomicultură, legumicultură sau silvicultură. Situația ar putea fi ameliorată doar printr-o pondere mai ridicată a ploilor în dauna ninsorilor, fapt ce ar putea fi determinat de temperaturile la marginea pragului de îngheț, dar care pe estimările actuale pare puțin probabil pentru jumătatea nordică a Moldovei, mai ales a celei apusene, pentru că în mare parte din Basarabia dominante par a fi ploile (Conf. dr. Lucian Sfîcă).

Meteo Moldova

  

Related posts

Cum a încurcat Viorica Dăncilă CEX-ul cu sexul

Redacția

Trei soluţii propuse pentru viitorul RAGCL! Divergenţe între consilierii locali

Ema Roman

Circulația rutieră a fost închisă astăzi pe un sens de deplasare, pe strada Ștefan cel Mare

Răzvan Grecu
Încarcă...