RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medicii de familie pot face cheltuieli speciale pentru epidemia actuală: li se vor deconta

Pe lângă dezinfectanţi, măşti, halate şi altele specifice, cumpărate din banii lor, unii medici de familie au achiziţionat telefoane pentru a putea fi contactaţi non-stop de pacienţi.

Medicii de familie din Iaşi vor putea să îşi recupereze cheltuielile făcute pe perioada epidemiei pentru achiziţionarea dezinfectanţilor şi a echipamentelor de protecţie specifice folosite în cabinete. De curând, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a solicitat o centralizare a tuturor cheltuielilor făcute de medicii de familie în perioada epidemiei, după ce a cerut aceeaşi centralizare a sumelor folosite pentru echipamente de protecţie în spitale. Reprezentanţii Societăţii de Medicină a Familiei Iaşi susţin că au făcut mai multe demersuri în acest sens la Ministerul Sănătăţii, şi au subliniat rolul avut în triajul epidemiologic în această perioadă.

„Medicii de familie au trebuit să îşi continue activitatea în mod normal şi, chiar dacă am avut mai puţini pacienţi pe hol, a fost foarte dificil şi cu comunicarea la distanţă. Toate materialele de protecţie iniţial au fost cumpărate de noi, de la dezinfectanţi pentru suprafeţe, pentru mâini, la halate de protecţie, măşti, capeline, mănuşi, ochelari de protecţie. Dezinfectanţii au fost destul de scumpi, şi aveam nevoie de foarte mulţi, la un moment dat am luat şi câteva măşti din material textil pe care le dădeam pacienţilor ca să îi putem consulta. Mulţi nu aveau la început, aşa că a trebuit să le dăm noi. O altă cheltuială făcută de exemplu la mine în cabinet a fost o lampă cu ultraviolete, cea pe care o aveam era veche de peste 20 de ani, aşa că am cumpărat una cu 720 de lei, care este uşor de folosit şi de mutat în toate spaţiile. Sunt destul de scumpe, o lampă costă între 700 şi 2.000 de lei“, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie în comuna Deleni.

Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinetele medicilor pentru dezinfecţia spaţiilor, medicul explicând că o astfel de igienizare se poate face în 20 de minute, lampa putând fi mutată în diferite zone. Dr. Dana Popescu a cumpărat pentru cabinetul său şi un telefon mobil cu abonament şi internet nelimitat pe care pacienţii puteau contacta în orice moment al zilei unul dintre medici. În această centralizare sunt luate în considerare şi cheltuielile care urmează să fie făcute, pe baza unor estimări, iar cheltuielile deja făcute trebuie să fie centralizate pe baza facturilor plătite.

  

„O parte dintre noi am mai achiziţionat cele necesare pentru a putea schimba circuitele, de exemplu aici suntem patru medici cu trei cabinete, al patrulea l-am făcut numai pentru gravide şi sugari, ca să poată ieşi separat de restul cabinetelor. A trebuit să ne adaptăm. De asemenea, am cumpărat un telefon pe care l-am lăsat din medic în medic, iar toţi pacienţii pot suna la numărul respectiv pentru că sigur găsesc pe cineva. Numărul este pus chiar pe site-ul primăriei“, a completat medicul de familie.

Această recuperare a cheltuielilor ar putea fi posibilă în toate judeţele ţării.

ZIARUL DE IASI

Related posts

Metro Cash & Carry Romania retrage de la comercializare un sortiment de înghețată

Redacția

Cum vor lucra medicii din cabinetele Ambulatoriului Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, în perioada sărbătorilor

Ema Roman

Criză de Paracetamol și medicamente pentru tiroidă, în farmacii

Redacția
Încarcă...