RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medicament revoluţionar pentru o boală gravă, aprobat de UE, încă greu accesibil la Iaşi şi în România

Spitalul de Recuperare a primit câteva mostre de la firmele producătoare.

 

  

Ocrevus sau Ocrelizumab, un tratamentul revoluţionar pentru pacienţii care suferă de scleroză multiplă, aprobat de mai mult timp în Uniunea Europeană, ră­mâne în continuare o dorinţă neîndeplinită pentru pacienţii din România. În momentul de faţă, în Clinica de Neurologie de la Spitalul de Recuperare există şansa pentru câţiva dintre pacienţi să beneficieze de tratament, ca urmare a faptului că medicii au primit din partea unei companii farmaceutice câteva mostre, ce reprezintă tratamentul pe un an de zile, pentru unul sau doi pacienţi. Administrarea este mai uşoa­ră comparativ cu celelalte variante, fiind nevoie de o perfuzie o dată la şase luni, care se face sub supraveghere medicală atât în timpul administrării cât şi după, timp de o oră. „Mai exact, medicamentul este un anticorp care acţionează prin epuizarea unui anumit tip de celule imu­ne B – acele celule B care poartă pe suprafata lor o moleculă numită CD20, considerată a fi implicată în procesele care produc leziuni ale creierului în SM“, se menţionează pe site-ul www.multiplesclerosisnewstoday.com.

Cu toate acestea, temerea medicilor ieşeni este că nu există nicio siguranţă că va exista continuitate a tratamentului, ceea ce ar putea afecta starea de sănătate a pacienţilor. Acest tratament este indicat în special în cazul pacienţilor cu scleroză multiplă primar progresivă, are puţine efecte adverse şi este recunoscut în ţările unde deja a fost aporbat ca unul cu beneficii majore. Producătorii Ocrevus au realizat şi un studiu în care s-a demonstrat că pentru unii pacienţi care sufereau de forma primar progresivă, boala a fost încetinită. Cu toate acestea, medicii cred că şansele mai mari sunt ca medicamentul să fie aprobat pentru forma recurent remisivă, unde deja există alte variante terapeutice.

În schimb, pentru forma primar progresivă, aceasta ar fi singura şansă. Forma recurent-remisivă presupune că pacientul prezintă pusee clinice, care ulterior beneficiază de recuperare completă sau parţială. Cealaltă formă, este cea primar-progresivă, are o evoluţie severă de la început, cu deficite neurologice progresive. Medicamentul este cunoscut ca primul medicament care ar putea reduce semnificativ progresia dizabilităţii la persoanele care suferă de scleroză multiplă în formă recurent remisivă şi primar progresivă, în stadiu incipient, iar conform unor studii, Ocrevus este singurul care ar împiedica progresia bolii, cu aproximativ 50%.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Un nou RMN la Spitalul de Copii “Sf. Maria”

Redacția

Încă un bebeluş suspect de rujeolă, adus în stare gravă la Spitalul de „Infecţioase“

Redacția

Restricțiile și dramele din spitale au resuscitat vaccinarea. Medic: Chiar s-au speriat de boală de data asta

Redacția
Încarcă...