RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medic de familie din Iaşi: “Situaţia e gravă. Niciun coleg tânăr nu mai alege această specialitate”. Protestele doctorilor continuă

Ieri, peste o suta de medici de familie din Iasi, insotiti de personalul din cabinetele medicale si de pacienti, au protestat in fata casei de Asigurari de Sanatate si a Prefecturii. Acesta este doar inceputul unor serii de proteste prin care medicii de familie si pacientii semnaleaza problemele din sistemul de asistenta medicala primara.

 

  

“Pentru noi, medicii, situatia e grava din mai multe puncte de vedere, nu doar din lipsa banilor. Suntem transformati în niste birocrati obligati sa respectam reguli si sa facem servicii gratuite sistemului informatic lacunar si greoi, în detrimentul timpului si atentiei alocate pacientului”, a declarat dr. Magda Ibanescu, presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Iasi.

Medicii de familie, sprijiniti de organizatii ale pacientilor, au decis sa avertizeze prin actiuni de protest actuala clasa politica, precum si institutiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului national de asistenta medicala primara cu privire la situatia de criza majora prelungita în care se afla acest segment de îngrijire a pacientilor.

Citeste si : Medicii de familie sunt raspunzatori pentru ce li se intampla acestor bolnavi din Iasi

“Suntem martorii unui sistem care aduna tot mai multi bani de la asigurati si ofera tot mai putine servicii acestora. Pentru ca medicina primara, medicul de familie reprezinta interfata sistemului cu pacientul, noi suntem pusi sa explicam de ce se întâmpla acest lucru. Medicii de familie asigura între 70 – 80% din volumul serviciilor medicale prestate pentru asiguratul medical. Am obosit sa fim zidul care preia socul, asa ca ne-am hotarât sa facem din pacientii nostri aliati si împreuna sa luptam pentru cauza comuna”, a declarat dr. Anca Deleanu, presedintele Societatii Medicilor de Familie din Iasi.

Un alt medic de familie sustine ca niciu coleg tanar nu alege sa faca rezidentiatul in aceasta specialitate. “Vedem cum medicina de familie moare încet. Un indicator este faptul ca niciun coleg tânar nu mai vrea sa faca rezidentiat în medicina de familie pentru ca e prost finantata, e supra-încarcata cu acte birocratice, este depersonalizata prin interdictia de a face prescriptii si investigatii necesare”, a spus medicul de familie Sanda Scutaru.

Citeste si : Record! Pentru o consultatie de 3 minute, un medic de familie s-a ales cu cateva miliarde

Medicii de familie vor protesta, din nou, pe 15 noiembrie 2017, printr-un miting care se va desfasura in Bucuresti. “Noi, pacientii, sustinem demersul medicilor de familie pentru ca noi constientizam cât de importanta este asistenta medicala primara si cât de important este sa i se acorde atentia cuvenita. Medicina de familie este cheia în orice boala, mai ales în bolile cronice. Avem nevoie de medici de familie peste tot. Astazi (ieri-n.r.), când pichetam, sunt peste 600 de localitati în tara fara medic de familie. E timpul acum ca noi, pacientii, împreuna cu medicii de familie, sa fim uniti si sa ne cerem drepturile”, a declarat Marilena Debu, presedinta Asociatiei Pacientilor cu Boli Hepatice din Romania.

Sursa www.bzi.ro

Related posts

Cum să alegi un pepene roşu copt și cu gust de fiecare dată. Trucuri pe care trebuie să le știi

Redacția

Val de angajări la Spitalul Municipal Pașcani! Noi posturi disponibile

Redacția

Cele două județe din România care au mai puțin de 100 de cazuri de la debutul pandemiei

Redacția
Încarcă...