Au fost depistaţi în trafic, mastodonţi de 58 de tone, cu mult peste limita admisă. Consiliul Judeţean are cântare pentru a verifica tonajul, dar ar trebui şi echipe de control. Pentru a opri maşinile în trafic, în echipă trebuie să fie şi un poliţist, numai că cei de la Rutieră au puţini oameni u ISCTR are doar cinci oameni pentru controale pe drumurile naţionale.
Drumurile Iaşului sunt fărâmate de camioanele care transportă marfă cu mult peste limitele admise. Culmea, s-a ajuns ca firmele care transportă pietriş la construcţia altor drumuri, să le distrugă pe cele care le tranzitează până la destinaţie. De exemplu, camioanele grele care duc nisip sau pietriş pe drumurile din Şipote sau Plugari strică drumul Ţigănaşi – Vlădeni, finalizat în anul 2014 de către Consiliul Judeţean Iaşi. Anul trecut, o porţiune a drumului a fost decopertată pentru a fi refăcută, iar în prezent, drumul a început să se găurească. Sunt camioane care cântăresc peste 55 de tone la un singur transport, cu 40% mai mult decât ar trebui.
Un alt drum găurit deja este Iaşi – Ciurea, care a fost construit pentru trafic uşor, nicidecum pentru mastodonţi de zeci de tone. Instituţiile de control pentru verificarea gabaritului fac foarte puţine controale pe drumuri. Consiliul Judeţean Iaşi are cântare noi nouţe însă nu sunt folosite la maxim. De asemenea, cei de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) care verifică camioanele pe drumurile naţionale sunt rar văzuţi pe şosele deoarece cei cinci inspectori au mai multe activităţi de întreprins.
Paradoxal, în calea acţiunilor de control efectuate pe drumurile gestionate de către Consiliul Judeţean Iaşi stă Poliţia Rutieră Iaşi. Angajaţii CJ nu pot oprit camioane în trafic, având nevoie de poliţişti de la Rutieră pentru a face acest lucru. Iar cum organigrama Poliţiei Iaşi este subţire, controalele în trafic sunt puţine. Unul dintre consilierii judeţeni care şi-a axat activitatea pe modernizarea infrastructurii rutiere din Iaşi spune că activitatea de control pe drumuri trebuie mărită considerabil.
“Sunt două chestiuni grave. În primul rând, drumuri aflate într-o stare bună sunt distruse de camioanele care încarcă peste măsură utilajele. În al doilea rând, pierdem bani mulţi care ar putea ajunge în bugetul bugetul CJ Iaşi. Iar din punctul meu de vedere, sumele colectate din aceste amenzi ar trebui să aibă o singură destinaţie: reparaţia drumurilor judeţene. În 2021 au fost aplicate doar 48 de sancţiuni, valoarea acestora fiind de circa 200.000 de lei. Este un număr foarte mic. Mi s-a mai transmis că angajaţii de la Drumuri Judeţene nu au dreptul să oprească autovehiculele pentru a le cântări fără a fi însoţiţi de către un poliţist de la Circulaţie”, a spus Adrian Acostoaiei , consilier judeţean PMP. Consilierul spune că a venit cu o soluţie.
continuare pe ziaruldeiasi.ro