NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Mărturii despre asasinarea profesorului Virgil Madgearu

Atunci când au ajuns la guvernare, legionarii aveau de multă vreme „liste negre” cu numele celor pe care îi considerau duṣmani. Echipele lor înarmate au asasinat cu sânge rece chiar înalṭi demnitari: pe primul ministru I.G. Duca în 1933 ṣi pe primul ministru Armand Călinescu în 1939. Mai ales după ce conducătorul lor, Corneliu Codreanu, a fost omorât în închisoare în 1938, răzbunările legionarilor – aflaṭi la putere din 14 septembrie 1940 – au căpătat mari proporṭii.

  

În noaptea de 26 noiembrie 1940 o echipă de legionari a împuṣcat 64 de magistraṭi, oameni politici, ofiṭeri ṣi jandarmi, încarceraṭi la Jilava ṣi decretaṭi vinovaṭi de moartea Căpitanului. A doua zi, o altă echipă condusă de Traian Boieru i-a asasinat pe istoricul Nicolae Iorga ṣi pe economistul Virgil Madgearu, în pădurile Strejnic ṣi Snagov.

Virgil Madgearu era un reputat profesor, economist, adept al democraṭiei parlamentare. Membru al Partidului Naṭional Ţărănesc, era cel care elaborase principiile economice ale ṭărănismului. Doi dintre oamenii care i-au fost apropiaṭi, Corneliu Coposu ṣi Cristina Tuduri, au povestit detalii despre ultimele momente în care Virgil Madgearu a mai fost văzut în viaṭă ṣi despre cele ce au urmat uciderii sale. Interviurile se află în Arhiva de istorie orală a Radio România.

Citește articolul integral pe Rador.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Crime ritualice la malul Dunării. Cum şi-a omorât o mamă cei cinci copii cu bomboane în care a ascuns otravă

Redacția

Fragmente din dosarul public Gala Bute, întocmit de DNA. Antena 3 dezvăluie numele ziariștilor care răspundeau la comenzile Elenei Udrea

Redacția

Noul ministru de Justiţie, Raluca Prună, cumnata procuroarei lui Cioacă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site