Şoferii care deţin staţii de emisie-recepţie în frecvenţa liberă trebuie să fie foarte atenţi la puterea de emisie a aparaturii. În cazul în care depăşesc puterea admisă riscă amenzi colosale.
Mulţi şoferi au abandonat detectoarele anti-radar în favoarea staţiilor de emisie-recepţie ce funcţionează în banda nelicenţiată este cuprinsă între 26,960 – 27,410 Mhz, renumitul canal „22”. Chiar dacă această frecvenţă este la liber, inspectorii Autoritatăţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) ies la vânătoare de deţinători de astfel de aparate care depăşesc puterea maximă admisă de 4 W. De la începutul anului şi până în prezent inspectorii ANCOM – Direcţia Regională Iaşi nu au efectuat verificări ale staţiilor de emisie-recepţie care folosesc banda de 27 MHz, aşa numita „bandă civică” sau „bandă liberă” în judeţul Iaşi, însă în anul 2013, inspectorii ANCOM – Direcţia Regională Iaşi au efectuat trei campanii de verificare ale staţiilor de emisie–recepţie, care emit în această bandă, în urma cărora s-au constatat abateri de la normele legale pentru care s-au aplicat 6 sancţiuni, constând în avertismente. „Conform legislaţiei în vigoare, staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în banda liberă de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă de utilizare a frecvenţelor radio eliberată de ANCOM, dar utilizarea lor trebuie să respecte o serie de obligaţii legale. Cei care folosesc banda liberă trebuie să înţeleagă că utilizează o resursă limitată a statului şi că această utilizare este reglementată de lege”, a declarat Mihaela Bracon, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Astfel, echipamentele trebuie să aibă marcajul CE şi să fie identificate prin informaţii privind tipul, lotul și/sau numărul de serie și prin denumirea producătorului sau a importatorului.
4 W maxim, altefel riscaţi amenzi colosale
La fel de important este ca staţiile de emisie-recepţie să fie utilizate neabuziv, respectând puterea maximă admisă de 4 Watt (putere efectiv radiată). Echipamentele neconforme sau utilizarea lor abuzivă pot provoca perturbaţii prejudiciabile altor servicii de radiocomunicaţii în benzi adiacente şi pot afecta utilizarea normală a benzii. Depăşirea valorii stabilite ca limită maximă pentru puterea efectiv radiată constituie contravenţie, conform OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, fiind sancţionată cu amendă de la 5.000 lei la 60.000 lei, sau, în cazul unor încălcări repetate, cu amendă în cuantum de până la 100.000 lei. Banda nelicenţiată este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz şi este, în principal, destinată pentru comunicaţii între puncte apropiate, având o putere reglementată de maxim 4 Watt (putere efectiv radiată), lărgimea de banda a canalului de comunicaţii de 10 kHz şi utilizând modulaţii în amplitudine sau frecvenţă, parametrii tehnici de funcţionare fiind stabiliţi de ANCOM prin Decizia 1.722/2011 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere. „ANCOM a creat pe site-ul său o pagină dedicată acestui subiect, unde cei interesaţi pot afla toate informaţiile cu privire la utilizarea benzii de 27 MHz şi a staţiilor de emisie – recepţie în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a încheiat reprezentantul ANCOM.
sursa Evenimentul de Iasi
Citește și: {loadposition articlescategoryload}