RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Precizări importante I.S.U.Iași – Manevrele de prim ajutor pot face diferența între viață și moarte!

Acordarea primului ajutor este foarte importantă și poate face diferența dintre viață și moarte. De aceea, primele persoane instruite și echipaje specializate care ajung la locul unui eveniment pot ajuta victimele.

Pentru a veni în sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, colegii din cadrul Centrului de Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al Județului Iași continuă sesiunea de pregătire în acordarea primului-ajutor de bază.

Nu de multe ori, polițiștii ieșeni au salvat viața persoanelor, cât erau în timpul serviciului sau aflându-se în timpul liber, prin acordarea primului ajutor de bază, fără echipamente specifice, până la sosirea echipajelor specializate.

Cum se face o resuscitare corectă și când trebuie oprită?

  

Cum trebuie să intervii în cazul unui adult?

Dacă victima este inconștientă și nu respiră, atunci este în stop cardio-respirator.

1. Apelează serviciul 112 și pune telefonul pe difuzor/speaker .

2. Începe compresiunile toracice și transmite dispecerului detaliile situației în care te afli (date despre victimă, locație etc.).

3. Continuă compresiunile toracice, apăsând centrul toracelui victimei aproximativ 5-6 cm, cu o frecvență de 100-120 compresiuni pe minut .

4. Dacă ești dispus, după fiecare 30 de compresiuni, administrează 2 respirații gură-la-gură. Nu uita că NU ești obligat să faci asta dacă nu vrei!

5. Folosește defibrilatorul, dacă este în zonă.

Cum trebuie să intervii în cazul unui copil?

Dacă victima este inconștientă și nu respiră:

1. Începe prin a administra 5 respirații salvatoare gură-la-gură. Cauza cea mai frecventă a stopului cardio-respirator la copil este de natură respiratorie, astfel că cele 5 ventilații sunt esențiale.

2. Sună la 112 și pune telefonul pe difuzor/speaker.

Dacă victima este în continuare inconștientă și nu respiră:

1. Începe compresiunile toracice.

2. După 15 compresiuni (adu-ți aminte: în cazul adulților, raportul este de 30:2), administrează 2 respirații salvatoare.

Când trebuie oprite manevrele de resuscitare? Există totuși câteva situații în care putem să oprim compresiile toracice efectuate unei victime aflate în stop cardio-respirator :

1. Victima dă semne că își revine (caz în care trebuie să ne asigurăm că respiră) – situația cea mai fericită.

2. Echipajul de pe ambulanță ajunge la caz și preia resuscitarea.

3. Salvatorul este singur și se epuizează. Recomandarea este ca, atunci când există mai mulți martori, un salvator să nu efectueze compresiuni mai mult de 2 minute, pentru că, din cauza efortului solicitant, calitatea și eficiența acestora scad.

Nu uita de siguranta salvatorului! – atunci când siguranța celui care intervine este pusă în pericol, acordarea primului ajutor se va face doar după asigurarea zonei. Pericolele pot fi vizibile și ascunse – cabluri de curent prinse sub victimă, scurgeri de gaze toxice inodore, pericol de explozie sau alunecare de teren etc.

I.S.U. Iași

Related posts

Tusea seacă: ce afecțiuni indică și cum o poți trata

Redacția

De ce nu trebuie să combini paracetamol cu ibuprofen pentru scăderea febrei. Ce riscuri apar

Redacția

Număr în scădere de decese și infectări cu coronavirus în România

Redacția
Încarcă...