RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Majorarea de impozit rămâne în picioare la Pașcani, chiar dacă Guvernul nu o mai impune!

După 6 luni de la alegerile locale pășcănenii plătesc mai mult pentru apă și căldură, iar din ce reiese din declarațiile viceprimarului Vasile Axinte și pentru taxele și impozitele locale. Majorările prețurilor au fost de 40% pentru apă și canalizare, 56% pentru o gigacalorie, iar sâmbătă se preconizează o creștere cu 16% a taxelor și impozitelor locale. Deciziile vin după ce câștigătorii alegerilor din iunie 2012, PSD și primarul Dumitru Pantazi militau în campania locală pentru menținerea prețurilor la utilități și înghețarea dărilor către bugetul local.

Politicienii acuză starea în care se aflau regiile și datoriile mari lăsate de fosta administrație pentru a-și justifica, față de electorat, deciziile. Pe aceeași linie se merge și cu majorarea taxelor și impozitelor locale. Dacă în toamnă reprezentanții Administrației Locala declarau că nu vor propune majorarea taxelor și impozitelor locale, acum o fac justificându-se că dacă nu le vor majora nu vor avea bani la buget. Și asta deoarece primul ministru Victor Ponta a spus că: “cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. De la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie”.

Dacă până ieri primăriile erau obligate prin lege să mărească taxele cu valoarea procentuală medie a inflației pe ultimii 3 ani, de astăzi intră în vigoare o Hotărâre de Guvern care lasă la mâna aleșilor locali dacă majorează sau nu impozitele locale: “Pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârea autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către aceştia pentru anul 2012. Hotărârile prevăzute la alineatul 1 pot fi adoptate în termen de cel mult 20 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe”, a declarat ieri Liviu Dragnea vicepremier și ministrul al Dezvoltării Regionale și Administrației.

Primarul Dumitru Pantazi nu a făcut până astăzi nicio declarație publică cu privire la majorarea taxelor și impozitelor, însă pe site-ul oficial al Primăriei este publicat proiectul de hotărâre ce prevede o majorare a taxelor și impozitelor cu 16% inițiat de acesta.

  

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Rețea nouă de furnizare a gazului pentru locuitorii unui cartier din vale

Marius Parteni

Bani pentru autostradă din pensiile speciale

Redacția

Primăria Pașcani angajeză muncitori zilieri!

Redacția
Încarcă...