NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Monden

Lucian Apostol l-a adus la Iași pe „părintele” lui Messi (FOTO)

Prieteniile, legăturile de suflet, se află uneori mai presus de interesele instituţionale. Aşa se face că unul dintre cei mai importanţi conducători din istoria clubului de fotbal spaniol Barcelona, avocatul şi politicianul Joan Laporta, s-a aflat la Iaşi şi în Bucovina timp de două zile. El a venit pentru prima dată în România la invitaţia omului de afaceri Lucian Apostol, preşedintele Grupului de firme Kosarom.

Alături de Laporta s-a aflat primarul oraşului Girona din regiunea Catalonia, Carles Puigdemont, legat România de cincisprezece ani prin căsătorie. Joan Laporta a avut un program dens, care a cuprins Complexul Palas, Universitatea Agronomică şi de Medicina Veterinară, Parcul Copou, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. S-a fotografiat lângă teiul şi statuia lui Eminescu şi a aprins o lumânare în memoria fostului antrenor al Barcelonei, Vilanova. A fost apoi oaspetele Grupului de firme care la invitat, la Războieni şi Paşcani. Cu acest prilej, fostul preşedinte al Barcelonei a cunoscut şi un tânăr suporter român, de doar şase luni, cu care s-a fotografiat şi al cărui tată posedă certificat de susţinător al clubului catalan.
Dornic să afle cât mai mult despre România, Laporta, a vizitat mănăstirile Voroneţ şi Suceviţa şi a înnoptat la pensiunea Sofia din Suceviţa, apreciind bucatele tradiţionale.

Joan Laporta a condus F.C. Barcelona între anii 2003-2010. Are 52 de ani şi trei copii. Este avocat. Face parte din Partidul Democraţia Catalană. Laporta a contribuit decisiv la construcţia unei echipe strălucitoare care a câştigat în mandatul său 12 mari competiţii, între care Liga Campionilor de două ori, campionatul Spaniei de patru ori şi Campionatul mondial al cluburilor o dată. El a susţinut promovarea unor fotbalişti din pepiniera proprie, care au devenit vedete incontestabile

– Domnule Joan Laporta, care a fost scopul vizitei dumneavoastră la Iaşi şi în regiune?
– Am venit la prieteni şi sunt recunoscător Grupului Kosarom care m-a invitat, lui Lucian Apostol, pentru acest privilegiu de cunoaşte o parte din România, unde mă aflu pentru prima dată. Am constatat că Iaşul este un oraş care respectă cultura şi valorile spirituale, precum poetul Eminescu. Am admirat clădirile vechi, dar am fost impresionat şi de cele moderne din complexul comercial din zona centrală. Am admirat parcurile şi zonele verzi. M-am simţit bine printre români şi am învăţat repede câteva cuvinte în limba dumneavoastră: „mulţumesc”, „bună ziua”, „albastru de Voroneţ”.
– După o experienţă bogată în fruntea unui club cu o vechime de 115 ani, spuneţi-mi care a fost reţeta succesului dumneavoastră ?
– Să iubeşti Barca, să stimezi Barca, să preţuieşti jucătorii, să respecţi suporterii. Este vorba de a iubi clubul, fotbaliştii şi suporterii. Din punct de vedere financiar trebuie să ai grijă să nu cheltuieşti mai mult decât obţii şi eu am optat pentru stimularea promovării jucătorilor din clubul nostru. Aşa au apărut Messi, Iniesta, Xavi. Este mai avantajos să creşti un fotbalist precum Messi, decât să-l cumperi de pe piaţă. Talente aveam şi în cadrul clubului şi am căutat să le valorificăm cât mai bine.
– Barcelona înseamnă mai mult de cât un club.
– Da. Aceasta a fost şi este dorinţa celor care îi suntem alături. Este un simbol al culturii catalane. Avem circa 175.000 de membri cotizanţi şi peste 120 de milioane de fani. Fidelitatea abonaţilor asigură o construcţie sănătoasă a clubului. La aceasta se adaugă, desigur, drepturile din transmisiunile de televiziune, sponsorii, valorificarea imaginii clubului şi jucătorilor.
– Ce reprezintă Lionel Messi pentru dumneavoastră?
– (zâmbeşte larg) Indiscutabil, cel mai bun jucător din istoria fotbalului. Dar nu doar pentru mine, ci pentru zeci de milioane de iubitori ai fotbalului.
– Messi este simbolul Barcelonei de succes din ultimii ani. Ar putea pleca la o altă formaţie?
– Messi nu are preţ. Nu este de vânzare pentru nimeni.
– Cum veţi privi finala Ligii Campionilor, între două echipe din Madrid? Cine va câştiga?
– Fotbalul oferă şi astfel de situaţii. Barcelona rămâne însă o forţă. Trebuie să recunoaştem că cele două finaliste, Real şi Atletico, au avut o evoluţie bună în acest an. Real porneşte favorită, dar Atletico are în componenţă jucători muncitori şi capabili să producă surpriza. Prin asta ei şi-au câştigat simpatia publicului.
– Fotbalul românesc îl cunoaşteţi?
– Da. Din 1986, de la finala Cupei Campionilor, când a câştigat Steaua. Am văzut în timp mulţi jucători buni, dar în acel meci l-am remarcat pe Lăcătuş.
– Acum antrenează formaţia din Iaşi. Ştiaţi?
– Nu, dar poate într-o zi ne vom reîntâlni la un meci de o asemenea anvergură.
– Poate rămâne fotbalul doar un joc?
– Fotbalul este sport, fotbalul este afacere, fotbalul înseamnă politică.

FOTO: Dinu ZARĂ

Citeste mai mult: adev.ro/n4zn2j

FOTO: Dinu ZARĂ

Citeste mai mult: adev.ro/n4zn2j

 Foto: Dinu Zară

 sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Concert Andra şi Holograf, diseară la Era Park Iaşi

Redacția

Rezultatele primei zile de vot pentru Gala Premiilor Actualitatea TV: Primarul Pantazi pe primul loc la politică, “Fenomenalii” și zecistele de la BAC pe locurile doi la categoriile lor, iar Cătălin Cornea pe primul loc la Afaceri

Răzvan Grecu

Top 3 lucruri de CALITATE pe care le poti cumpara cu numai 100 de lei!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site