Turismul european s-ar putea relansa, în curând, cu ajutorul certificatului de vaccinare. Uniunea va dezbate pe 21 ianuarie propunerea Greciei pentru a facilita călătoriile între statele membre. Economia Atenei depinde de turism. Există însă şi critici ai măsurii. Organizaţia Mondială a Turismului o consideră drept discriminatorie.
Grecia, ţara care îşi obţine 18% din PIB din turism, a creat deja un certificat standard care le oferă celor imunizaţi dreptul de a circula fără restricţii. Ar urma să fie cerut la intrarea în ţară, în locul testelor PCR, fără a fi obligatoriu. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene, premierul elen cere ca măsura să fie aplicată în întreg blocul comunitar.
Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt, Comisia Europeană: „Subiectele care au fost subliniate în această scrisoare şi alte teme asemănătoare cu privire la vaccinare vor fi discutate în Consiliul European cu liderii statelor membre”.
Certificatul de vaccinare, în dezbatere pe 21 ianuarie
Propunerea va fi dezbătută pe 21 ianuarie de liderii europeni. Danemarca lucrează deja la crearea unui paşaport de vaccinare cu ajutorul căruia danezii vor putea călători liber. Iar de la 1 martie, Cipru devine prima ţară care îi scuteşte pe cei vaccinaţi de restricţiile impuse la intrarea în ţară. România s-ar opune, însă, iniţiativei.
„Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărţim populaţia Europei în două – cei care au fost vaccinaţi şi cei care nu au fost vaccinaţi – nu mi se pare un lucru bun. S-ar crea un cadru de discriminare cu care nu sunt de acord”, spune Klaus Iohannis.
Organizaţia Mondială a Turismului şi mai multe companii de zbor spun acelaşi lucru. Comisia Europeană se mai confruntă, însă, cu o provocare. În timp ce în Statele Unite, Marea Britanie şi Israel, imunizarea se face pe bandă rulantă, în Uniunea Europeană lucrurile se desfăşoară mult mai lent. Iar Comisia este acuzată că nu a cumpărat suficiente doze.