RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Legea pensiilor, modificată din această lună

Legea pensiilor a suferit o serie de modificări în ceea ce priveşte stagiul de cotizare şi acordarea stagiului potenţial persoanelor încadrate în gradul I sau II de invaliditate.

 

Modificările îi privesc pe ieşenii care ies la pensie începând de luna aceasta, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial în luna martie. Este vorba despre Legea 37/2013 care modifică Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. Până în această lună, legislaţia stabilea ca persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă ca urmare a unor boli obişnuite sau a unor accidente care n-au legătură cu munca, să beneficieze de pensie de invaliditate doar dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta. Însă, de la începutul acestei luni, potrivit actualelor prevederi, nu mai contează acest stagiu de cotizare. Conform schimbărilor legislative intrate recent în vigoare, toţi cei care realizează stagiul de cotizare vor beneficia de pensia de invaliditate. Totuşi, stagiul de cotizare în raport cu vârsta va determina acordarea sau nu a stagiului potenţial. Mai exact, potrivit ultimelor prevederi, ieşenii care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care n-au legătură cu munca şi sunt încadrate în gradul I sau II de invaliditate vor primi stagiul potenţial doar dacă au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, stagiul de cotizare în raport cu vârsta. „Situaţia se aplică doar pentru înscrieriile ieşenilor la pensii ce se fac începând cu această lună“, a declarat Adriana Grecu, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi.

  

sursa flacara iasului

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Un nou pas pentru Autostrada A7, Pașcani – Suceava

Redacția

Guvernul a modificat Codul Muncii. Sancțiuni aspre pentru „munca la gri” și pentru angajatorii care întârzie plata salariului

Redacția

Ajutoarele sociale ar putea fi mărite, după 12 ani. Parlamentarii vor majorarea sumelor

Redacția
Încarcă...