RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Judecătorii Curții Supreme de Justiție au decis amânare unei decizii în dosarul în care municipalitatea îi solicită fostului primar Crăciunescu plată de daune în valoare de 1,4 milioane lei

Ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție s-a judecat primul termen din recursul declarat de municipiul Pașcani împotriva deciziei prin care magistrații Curții de Apel Iași au respins cererea de atragere a răspunderii delictuale fostului primar, Grigore Crăciunescu.

 

  

Primăria a pierdut pe fond și pe apel procesul prin care solicita ca fostul edil local să achite suma de 1,4 milioane de lei constatată de către inspectorii Curții de Conturi drept prejudicii comise ca urmare a implementării unor investiții în perioada 2009-2012.  Instanțele amintite au stabilit că dreptul la acțiune al Primăriei municipiului Pașcani pentru recuperarea prejudiciului s-a prescris, iar consilierii din opoziție au acuzat că cei din conducerea municipalității nu și-au făcut treaba la timp.

Acum, magistrații Curții Supreme au admis ieri admisibilitatea de principiu a recursului, în sensul că acesta a fost întemeiat corect și au fixat ca dată de judecare a  speței , 13 februarie 2020.

Reamintim că mai multe adrese transmise de Curtea de Conturi aleșilor locali, în luna martie a anului trecut, atrăgeau atenția că prejudiciile nu au fost recuperate și că există pericolul ca dreptul de a recupera banii pe calea justiției să se prescrie. Mai mult, cei de la Curtea de Conturi apreciază că în cazul prescripției, trebuie trași la răspundere cei care au permis să se ajungă în această situație.

 „Având în vedere prerogativele pe care le aveți vă înaintăm spre analiză, câte un exemplar al actului de control înregistrat sub nr. 16.680 din 31.10.2017 și al Deciziei nr.128/2017 de prelungire a termenului pentru realizarea măsurilor dispuse prin Decizia 16/2011 și ulterior Decizia nr.28/2012, respectiv Decizia nr.135/2013, Decizia nr. 127/2014 și Decizia nr. 159/2015, în vederea urmăririi modului de ducere la îndeplinire de către ordonatorul principal de credite a măsurilor dispuse de Camera de Conturi Iași, urmând ca până la data de 31.03.2018, să ne informați cu privire la rezultatele propriilor analize efectuate, cu precizarea ședințțelor la nivelul Consiliului Local al Municipiului Pașcani în care s-au analizat actele de control, măsurile dispuse și acțiunile întreprinse în acest sens (…) Având în vedere faptul că acțiunile întreprinse la nivelul unității nu au condus la implementarea într-totul a măsurilor dispuse pentru stabilirea întinderii și recuperarea prejudiciilor, există riscul prescrierii dreptului la acțiune care va atrage răspunderea persoanelor cu atribuții în cadrul unității în aceste situații”, se arată în comunicarea făcută de auditori, consilierilor locali.

La prima vedere, vinovat de această situație este ordonatorul principal de credite, după cum indică Curtea de Conturi, adică primarul municipiului Pașcani, în acest caz, Dumitru Pantazi. Acesta ar fi trebuit să sesizeze instanțele de judecată cel mai târziu în anul 2014 pentru ca dreptul la acțiune să nu se prescrie. Legea prevede că poţi cere instanței recuperarea unui prejudiciu în maxim trei ani de când ai cunoscut că el există.

Abia în anul 2017, cu trei ani mai târziu decât îl limita legea, actualul edil  a dispus ca municipalitatea să-l acționeze în judecată pe fostul  primar  pentru a recupera suma de 1,4 milioane lei. Magistrații au respins acțiunea pe motiv că a intervenit prescripția.

 

Related posts

[Update] 16.831 pășcăneni au votat până la ora 19.00

Răzvan Grecu

ISJ, DSP, DSV şi alte trei importante instituţii deconcentrate vor intra în subordinea lui Costel Alexe. Cum se face transferul?

Redacția

Atenţie la drum! Judeţul Iaşi sub cod galben de polei

Redacția
Încarcă...