O lege promulgată în luna martie a acestui an pentru protejarea persoanelor agresate de parteneri începe să aibă rezultate la Iași. Până în prezent, la cele patru judecătorii din județul Iași, au fost depuse 26 de acțiuni prin care diferite persoane, în marea majoritate femei , au cerut instanțelor să emită ordin de restricție împotriva soților sau partenerilor, pe motiv de violență domestică.
În șapte dintre procese acțiunile au fost admise așa cum au fost formulate sau în parte. Patru acțiuni au fost respinse, marea majoritate fiind pe rolul Judecătoriei Iași, unde se înregistrează și cele mai multe procese de acest gen – 21, față de trei la Pașcani și câte unul la Hârlău și Răducăneni.
Legea prevede că acțiunile se judecă în regim de urgență, decizia se comunică imediat Poliției, iar nerespectarea de către pârât a hotărârii judecătorești se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an. Și Direcțiile pentru Asistență Socială și Protecția Copilului pot depune astfel de acțiuni, în numele persoanelor pe care le protejează în centre speciale, dedicate victimelor violenței domestice.
La Iași, cel mai răsunător caz de acest gen este cel al notarei Gabriela Anton care se află în proces de divorț de soțul său, polițist la Rutieră, femeia acuzându-l pe acesta, în trecut, că a bătut-o. Nici unul dintre cele două dosare intentate de aceasta nu a avut însă câștig de cauză. Un dosar tipic, terminat favorabil pentru persoana agresată este cel al Marianei M, care a obținut recent ca partenerul ei, Eugen V. să nu se apropie de ea, timp de șase luni, la o distanță mai mică de 100 de metri. Interdicția mai privește domiciliul femeii, locul ei de muncă și universitatea la care urmează cursuri de master.
sursa topiasi.ro
Citește și: { loadposition articlescategoryload}