RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

IPS Teofan a împlinit ieri 16 ani de când conduce Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a celebrat în cursul zilei de ieri, 4 martie 2024, 16 ani de când a fost numit în funcţia de mitropolit. 

Pe 4 martie 2008, Sfântul Sinod a decis alegerea lui IPS Teofan, care era la vremea respectivă mitropolit al Olteniei, în funcţia de arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Ziua întronizării – slujba prin care şi-a luat funcţia în primire – a fost săvârşită pe 8 iunie 2008.

IPS Teofan s-a născut pe 1959, în localitatea Corbi, judeţul Argeş. Conform doxologia.ro, a urmat şcoala generală în comuna natală şi a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova, apoi la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti. Între 1986-1990, a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris, obţinând titlul de doctor în Teologie.

„În anul 1984 a devenit monah la Schitul Crasna (Prahova), iar în 1985 a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah. Între anii 1987 şi 1990 a fost duhovnicul Mănăstirii «Acoperământul Maicii Domnului» din Bussy-en-Othe, Franţa, iar în 1990 s-a întors în ţară, fiindu-i încredinţată funcţia de secretar al Cabinetului Patriarhal până în data de 15 septembrie 1991, când a fost ales episcop-vicar patriarhal”, se precizează în portretul făcut mitropolitului pe doxologia.ro

  

IPS Teofan a ocupat funcţia de episcop-vicar patriarhal până în 2000, când a fost ales arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, iar din 2008, acesta devine mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, funcţie pe care o ocupă şi astăzi. 

sursa ziaruldeiasi.ro

Related posts

Povestea câmpului cu maci de la Vlădeni, care a devenit atracția turistică a județului Iași. Minunea a apărut dintr-o greșeală!

Redacția

Cristian Adomniţei a primit o găleată de apă şi gheaţă în cap. Cine este autorul provocării (VIDEO)

Redacția

Mitropolia nu interzice atingerea raclei: „Moaştele nu fac rău”. Regulamentul pelerinajului

Redacția
Încarcă...