Președitnele României e de părere că această zi poate fi și un un moment în care „să reflectăm mai mult la importanța respectării drepturilor fundamentale ale omului, o zi a condamnării rasismului, a xenofobiei şi a urii”.
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Presidency.ro
„Acum 167 de ani, printr-un act cu o semnificație profundă pentru întreaga naţiune, romii din ţara noastră îşi dobândeau libertatea care le fusese răpită şi refuzată timp de secole. În procesul istoric de modernizare a României, dezrobirea a însemnat nu doar înfăptuirea unui act de justiţie pentru romi, dar şi un moment fundamental pentru demnitatea poporului român şi apropierea sa de valorile umaniste europene”, susține șeful statului, într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.
„Dezrobirea romilor de la mijlocul secolului XIX nu a condus însă la eliminarea discriminărilor, care nu au putut fi şterse de proclamarea egalităţii în drepturi. Nici prejudecățile nu au fost depășite, ele menținându-se în mentalul public în ciuda sacrificiilor romilor din Războiul de Independenţă sau din cel de reîntregire. În loc să aducă emanciparea economică, socială şi politică a romilor, secolul XX rămâne în istorie prin crimele Guvernului Antonescu şi miile de victime ale deportărilor,
» Citește continuarea pe pagina autorului