RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Investiţii gigantice pregătite de un ieşean – ferme de un miliard de euro și o autostradă “privată”

Producătorul de carne şi produse din carne KOSAROM este aproape de a realiza ceea ce nimeni din Iaşi nu a reuşit încă: un holding care să genereze afaceri anuale apropiate de psihologicul prag de 1.000.000.000 de euro şi care să accelereze construcţia unei autostrăzi. 

Secretul stă într-un parteneriat cu un partener chinez extrem de puternic . Fondatorul KOSAROM, Neculai Apostol, dezvăluia pentru TopIasi încă din luna iulie existența acestui proiect iar acum admite că cifrele sunt uriașe pentru economia locală: “în 4-5 ani vom ajunge să creştem circa 5.000.000 de porci anual, majoritatea producţiei urmând a fi exportată în China.Vor fi unităţi de producţie în mai toate judeţele, ne vom extinde până în Galaţi, Vrancea şi chiar Brăila. Astfel vor profita şi cultivatorii de cereale, ei putând face plusvaloare aici, nemaifiind obligaţi să vândă ieftin la traderi”.

Chinezii vor să cumpere sau să cloneze KOSAROM-ul

  

Pentru că stau pe un munte de bani, chinezii au încercat din start să cumpere grupul KOSAROM. Neculai Apostol a admis existenţa ofertei şi faptul că a luat-o în calcul, dar nu a vrut să dezvăluie cum s-au desfăşurat negocierile. Este de presupus că sumele vehiculate sunt colosale, din moment ce o evaluare bancară din 2013 considera că valoarea grupului KOSAROM este în jur de 200 milioane euro. În ultimul an însă grupul fondat de Apostol a finalizat o investiţie în premieră în UE – o fermă supertehnologizată de scrofiţe – cu proceduri şi rezultate preconizate a fi introduse în VEST abia din 2018. Per total, doar în anii de criză economică la KOSAROM s-au făcut investiţii de aproape 60 milioane euro, ceea ce face din acest grup de firme cel mai “european” din România pe piaţa cărnii.

Surse apropiate negocierilor susţin însă că Apostol ar dori nu o vânzare ci o asociere în care KOSAROM vine cu know-how-ul şi cu resursa umană iar chinezii cu piaţa de desfacere dar şi capitalul de lucru. “Nu pot să vă spun nimic, avem diverse formule de negociere. După ce vom bate palma veţi şti şi dvs cum va fi“, a spus misterios Apostol.

500.000.000 cifră de afaceri anuală în nici 5 ani

Varianta creării unui holding de mari dimensiuni prin clonarea în fiecare judeţ a KOSAROM-ului a fost admisă în iulie de Lucian Apostol, preşedintele grupului de firme KOSAROM. Întrebat atunci dacă e adevărat că un prim reper este o cifră de afaceri de 500.000.000 euro pe an la nivelul anului 2019, Lucian Apostol a zâmbit apoi a încercat un răspuns diplomatic: “E încă prea devreme să rostim sume, dar da, vorbim de sute de milioane de euro anual”.

Schema viitorului holding e relativ simplă: KOSAROM asigură tot ce înseamnă know-how iar partenerii chinezi asigură cash-ul pentru producţie şi piaţa pentru desfacere.

Ca o confirmare a “exploziei” iminente a afacerii KOSAROM, grupul a fost vizitat în iulie de ambasadoarea Chinei, HUO Yuzhen, însoţită de doi ataşaţi. Delegaţia a fost întâi la SUINPROD Roman, unde a venit şi prefectul de Neamţ, apoi a mers la KOSAROM Paşcani. “Fără să mă laud, am avut ce să le arătăm înalţilor musafiri. SUINPROD are tehnologie cum au puţini din Europa iar standardele de calitate sunt cele preconizate de UE pentru 2018. Aşa că i-am impresionat pe musafiri. Noi avem relaţii de mai multă vreme cu China. Am cumpărat de la ei linii de procesare a cărnii de porc iar eu am fost în grupul de prietenie româno-chinez când am fost senator”, a povestit atunci Neculai Apostol.

Autostradă cu fonduri chinezeşti

În ultimele luni negocierile par să fi avansat atât de tare încât chinezii au luat în calcul inclusiv ideea construirii unei autostrăzi. A recunoscut-o Neculai Apostol la o dezbatere rganizată de CJ Iaşi pe tema autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş: “Acum Europa nu prea mai are bani. Iar dacă UE nu finanţează autostrada, trebuie căutaţi în altă parte banii, adică în China. Are China la bani!!! Ei finanţează acum şi Europa şi SUA, acolo sunt banii”.

Fondatorul KOSAROM a dezvăluit și de unde a apărut interesul asiaticilor pentru o șosea rapidă: toată producția fermelor dezvoltate pe modelul KOSAROM va fi dusă în portul Constanța și, de acolo, transportată cu vaporul în China. Iar pentru un transport intern sigur și eficient autostrada ar fi cea mai bună soluție.

Sursa: topiasi.ro

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

L’Aprozar Pașcani, platforma online unde cumperi și primești la domiciliu legume și fructe

Marius Parteni

Noul magazin Kaufland va fi gata la începutul anului viitor

Răzvan Grecu

Amenzi totale de 600.000 de lei pentru toate benzinăriile Lukoil controlate de ANPC. 12 au fost închise temporar

Redacția
Încarcă...