NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

11 parcuri eoliene în faza de proiect, doar unul în construcţie

În decursul a patru ani, la Consiliul Judeţean Iaşi au fost depuse solicitări pentru emiterea a 12 autorizaţii aferente realizării unor parcuri eoliene. Deşi autorităţile au aprobat documentaţiile, din totalul proiectelor eoliene, judeţul se poate lăuda doar cu unul singur în curs de realizare, în comuna Vânători.  

 

Dacă ar fi să ne luăm după documentaţiile depuse, parcurile eoliene sunt într-o continuă dezvoltare pe raza judeţului Iaşi. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Iaşi, în perioada 2010-2014, autorităţile judeţene au eliberat 12 autorizaţii unice de urbanism şi o autorizaţie de construcţii pentru realizarea unor parcuri eoliene în mai multe comune. Cu toate acestea, un singur astfel de proiect a fost implementat până la acest moment. Este vorba despre investiţia firmei braşovene Catalan Electric, care a început lucrările la noul parc, aflat la graniţa comunei Vânători şi Şireţel. Pentru implementarea acestui proiect, în noaptea de 27 noiembrie au ajuns în judeţ şi primele turbine, transportul agabaritic tranzitând localităţile Târgu Frumos, Paşcani, Mirceşti, Costeşti, Ruginoasa, Valea Seacă şi Lespezi. „Au fost aduse primele cinci turbine care vor fi montate pe dealul Chicerea, însă parcul va fi extins, urmând să fie încă patru astfel de turbine”, a declarat Constantin Lungu, primarul comunei Vânători. Potrivit autorităţilor locale, parcul eolian este o binecuvântare pentru comună, în condiţiile în care investitorul braşovean a reabilitat drumurile săteşti de acces până la terenul extravilan pe care se realizează investiţia, însă, mai sunt luate în calcul şi alte negocieri. „Cel mai avantajos pentru noi ar fi ca reprezentanţii Catalan Electric să fie de acord să ne asigure necesarul de energie electrică pentru iluminatul public comunal, care ne costă lunar aproximativ 7.000 de lei”, a conchis primarul comunei Vânători.
Proiecte cu şanse reduse de realizare
Din lista celor 12 parcuri care ar fi trebuit să răsară pe raza judeţului Iaşi, pentru patru dintre acestea mai sunt încă şanse de realizare. Spre exemplu, pentru realizarea unui parc eolian în comuna Dumeşti, CJ Iaşi a emis un aviz unic de plan urbanistic, încă din 11 aprilie 2011. „Pentru acest proiect s-au dat autorizaţiile de construcţie. Terenul pe care trebuie să fie realizat acesta parc a fost concesionat către firma SC Semnal Media SRL”, povesteşte Mihai Sabaiduc, primarul comunei Dumeşti. Potrivit acestuia, lucrările urmează să înceapă în intervalul 15-20 decembrie al acestui an. Şi în comuna Popeşti se aşteaptă ca investitorul, SC Into Energy SRL să înceapă lucrările din primăvara lui 2015. „Pentru acest proiect am eliberat la începutul acestui an autorizaţia de construcţie, aceasta având o valoare de aproximativ 50.000 de lei. Ni s-a spus că la începutul acestei toamne vor începe lucrările, dar a venit deja iarna şi nu cred că se va mai face ceva. Probabil din primăvară se vor mişca lucrurile”, a declarat Vasile Lupu, primarul comunei Popeşti. Dacă proiectul va fi implementat, Consiliul Local Popeşti va primi 0,5% din încasările de pe urma noii reţele de curent electric, dar vor fi reabilitaţi şi şase kilometri de drum. Comuna Lespezi este o altă unitate administrativ-teritorială care aşteaptă ca SC Sesam Prest SRL să înceapă lucrările la parcul eolian pentru care a fost încheiat deja un contract de concesionare a suprafeţei de 3.600 de metri de teren extravilan. „Contractul este semnat pe o perioadă de 49 de ani, valoarea redevenţei anuale fiind de 7.200 de lei”, a declarat Corina Gherman, secretarul comunei. Spre deosebire de alte situaţii, comuna nu ar beneficia de pe urma acestui parc decât prin noile locuri de muncă. Şi în comuna ieşeană Erbiceni autorităţile locale aşteaptă ca, de la anul, să se înceapă construcţia unui parc eolian.
Sătenii au primit bani fără nicio investiţie
Planuri pentru construcţia de parcuri eoliene au fost mai multe pe raza judeţului Iaşi. Numai în comuna Dobrovăţ ar fi trebui să fie realizate trei astfel de parcuri, pentru care, la sfârşitul lui 2011 CJ Iaşi a emis avize. Investitorul, SC Gamma Wind SRL, urma să atragă acţionari din străinătate pentru a pune pe roate noua reţea de energie electrică, dar proiectul a îngheţat din cauza… „legislaţiei româneşti neprietenoase”. „Au fost oameni care au tratat cu sătenii pentru concesionarea pământului. S-a hotărât ca aceştia să primească 1.000 de euro pe an şi chiar dacă nu s-au realizat lucrările, oamenii din comună tot au primit 400 de euro pe an. Este normal să fim tentaţi să credem că ar fi fost nişte oameni serioşi, păcat că au plecat”, a declarat Cătălin Mărtinuş, primarul comunei Dobrovăţ. Şi la graniţa comunei Scobinţi cu oraşul Hârlău urma să fie realizată o investiţie similară, de către firma SC ACK SRL, dar după ce a obţinut avizul de la CJ, pe data de 12 aprilie 2011, aceştia au dat bir cu fugiţii. „Ştim doar că trebuiau să fie amplasate trei turbine, dar nu s-a mai auzit nimic. În schimb, am fost contactaţi de cei de la Catalan Electric, care construiesc parcul eolian din Vânători şi care ne-au solicitat să le permitem să traverseze comuna noastră pentru a ajunge pe dealul Chicerea cu turbinele. Noul traseu urmează să fie Drumul Naţional 28-Hârlău-Târgu Frumos-Scobinţi. Au zis că în două săptămâni va mai trece un transport pe aici”, a declarat primarul comunei Scobinţi, Gheorghe Hriţcu.
Grâu cultivat în locul eolienelor
Un alt parc care a fost sugrumat din faşă este cel de la Mironeasa, unde asocierea de firme SC Celsa Team şi SC C&P Land SRL, după ce a primit avizul CJ în 29 martie 2010, a montat în zona o giruetă pentru a vedea care este viteza vântului şi atât a fost. „Ceea ce ştim noi, la nivel de Consiliu Local, este că firma s-a luptat cam 4-5 ani să obţină avizele, dar fără niciun rezultat. La ceva timp, am auzit că una din firmele care făcea parte din asocierea ce urma să construiască parcul a dat faliment. În acest moment, terenul, care este proprietate privată a unuia din investitorii care urmau să facă parcul eolian, este dat în arendă şi este folosit la lucrări agricole. Anul acesta, în zonă a fost cultivat grâu”, a povestit Elena Curcudel, primarul comunei Mironeasa.
Risipă de bani pentru un parc fantomă
Au fost totuşi şi investitori care au băgat bani în obţinerea unor autorizaţii, dar efortul acestora s-a dovedit inutil. Firma care urma să construiască în comuna Deleni a plătit către Consiliul Local suma de 28.000 de euro, pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie, iar pentru prelungirea acesteia a mai dat încă 10.000 de euro. „Cei de la Carousel Energy păreau determinaţi, dar ştiu că au avut probleme cu noua reţea de distribuţie pe care urma să o realizeze. Practic, pentru a ajunge la Paşcani, reţeaua trebuia să traverseze satul Pârcovaci, de pe lângă Hârlău, unde mai mulţi oameni nu au fost de acord ca acesta să le tranziteze proprietăţile. Aceste probleme cu intabulările au omorât proiectul”, a povestit primarul din Deleni, Dumitru Prigoreanu.

Sursa: ziarulevenimentul.ro

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Hidroelectrica a vandut 14 hidrocentrale mici

Redacția

Grevă spontană la CFR. Trenurile de călători oprite în gări până la ora 9! (VIDEO)

Răzvan Grecu

Promoții de până la 50 % de Black Friday la NextGen

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site